Περικοπές στους βουλευτές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περαιτέρω μείωση της «αποζημίωσης» που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη «συμμετοχή» τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αντιδρά η Βουλή στη διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική πίεση, την οποία τροφοδοτούν τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικος φέρεται έτοιμος να εισηγηθεί τη μείωση της εν λόγω αποζημίωσης από 245 ευρώ ανά συνεδρίαση επιτροπής, σε λιγότερο των 200 ευρώ (κατά μία εκδοχή η αρχική σκέψη είναι να φθάσουν στα 150 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη κατατεθειμένη πρόταση (του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και άλλων πλευρών του πολιτικού συστήματος) να καταργηθεί αυτού του είδους η αποζημίωση, αφού η συμμετοχή στις επιτροπές αποτελεί μέρος των κοινοβουλευτικών καθηκόντων των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, υπάρχει σθεναρή αντίσταση-αντίδραση από μεγάλο μέρος των 300 σε μια τέτοια προοπτική, καθώς επικαλούνται αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, λέγεται ότι με τη νέα αυτή μείωση, συνυπολογιζομένης και της έκτακτης εισφοράς (αλληλεγγύης) ύψους 5% που αποφασίστηκε προσφάτως, η συνολική από έτους απώλεια που υφίστανται οι βουλευτές στο εισόδημά τους ανέρχεται περίπου στο 25%-30% συγκριτικά με τις προ κρίσης αποδοχές τους.

Μία ακόμη «αλλαγή» που προωθείται, με εντολή Πετσάλνικου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι η αντικατάσταση των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού που έως τώρα προβλέπονταν για τους βουλευτές, με άλλα μικρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονται οι διαδικασίες εκείνες οι οποίες θα προβλέπουν την προμήθεια αυτοκινήτων «χαμηλού κυβισμού», με ειδική πρόβλεψη για τους βουλευτές της επαρχίας – ειδικά εκείνους των οποίων η εκλογική περιφέρεια βρίσκεται σε «δύσκολες» γεωγραφικά περιοχές: η συχνή από και προς τις περιοχές αυτές μετακίνησή τους θα πρέπει να είναι και ασφαλής -ελέχθη χαρακτηριστικά- και τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν καλύπτουν τα κριτήρια ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι σταδιακά αποφασίστηκαν μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών από τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή