«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο απολύσεων

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο απολύσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, αν και τις χαρακτήρισε «έσχατη λύση» εφ’ όσον οι υπάλληλοι που θεωρηθούν «πλεονάζον προσωπικό» δεν αξιοποιήσουν τις τέσσερις δυνατότητες που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος. Οι υπάλληλοι των υπό κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ μπορούν να μεταταγούν στον στενό δημόσιο τομέα είτε να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για ένα χρόνο και να αμείβονται με το 60% του μισθού τους (μετά απολύονται), να έχουν προτεραιότητα για θέσεις μερικής απασχόλησης και συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ και κατ’ εξαίρεσιν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση να βγουν με εθελουσία. Ο κ. Ρέππας είπε ότι «ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής».

Αναφερόμενος στην κατάρτιση του νέου μισθολογίου, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι θα θεσμοθετηθεί η σύνδεση των μισθών με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, η οποία θα είναι προϊόν αξιολόγησης. Τα μισθολογικά κλιμάκια, στα οποία εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, θα μειωθούν δραστικά. Από το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται προσπάθεια να «ποσοτικοποιηθούν» οι συνέπειες από την εφαρμογή του για το σύνολο των δαπανών του Δημοσίου. Πάντως, τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά ώστε το νέο μισθολόγιο, που θα αποκαλείται γενικό μισθολόγιο, να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο. «Υπάρχει πλούσιο υλικό και προτάσεις», τόνισε ο κ. Ρέππας, αναφερόμενος στο έργο του προκατόχου του κ. Ιω. Ραγκούση, το οποίο θα αξιοποιηθεί. Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι τα κλαδικά μισθολόγια θα παραμείνουν, αλλά οι διοικητικοί υπάλληλοι των κλάδων θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου γενικού μισθολογίου. Παρατήρησε ότι με το ισχύον καθεστώς υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται και δεν αμείβονται και εργαζόμενοι που αμείβονται χωρίς να εργάζονται.

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα είναι πλέον υπάλληλοι του κράτους και στη διάθεση της διοίκησης να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία διαπιστώνεται ότι έχει ανάγκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα μπορούν για όσες θέσεις δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα να μεταφέρονται από τη μία υπηρεσία στην άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες. «Στόχος μας είναι να υπάρχουν υπάλληλοι του κράτους και όχι κάθε ξεχωριστού υπουργείου», ανέφερε ο κ. Ρέππας, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται, π.χ., ένας γεωπόνος να βρεθεί σε ΚΤΕΟ. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ο υπουργός τόνισε ότι θα τηρηθεί σε απόλυτους αριθμούς η αναλογία για κάθε 10 αποχωρήσεις υπαλλήλων μία πρόσληψη.

Διευκρινίσεις για την πρόταση του κ. Αντ. Σαμαρά στην εφαρμογή της μισθωτής εφεδρείας, προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις, έδωσε ο κ. Γ. Μιχελάκης: για τους 50 και άνω προτείνεται να εισαχθούν στο καθεστώς εφεδρείας, λαμβάνοντας τον βασικό μισθό έως τη συνταξιοδότησή τους. Για όσους έχουν ηλικία 40 έως 50, έξι χρόνια εφεδρεία. Για όσους είναι από τα 30-40 έτη, μία τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή