Λιγότερη από την αναμενόμενη η μείωση των πόρων από την ΚΑΠ

Λιγότερη από την αναμενόμενη η μείωση των πόρων από την ΚΑΠ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη από την αναμενόμενη θα είναι η μείωση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την Ελλάδα κατά αναλογία του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των καυσίμων των αγροτών θα επιστραφεί μέσα στον Ιούλιο. Παράλληλα το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των συνεταιρισμών προωθείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, δίνεται διορία μέχρι το τέλος του 2011 σε όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να αποφασίσουν αν θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις. Πάντως, η εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΑΣΕΓΕΣ προβλέπεται να γίνεται μέσω αντιπροσώπων που θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση και όχι με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει η χρηματοδότηση να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σε απόλυτες τιμές υπάρχει μείωση των συνολικών πόρων κατά 11,2% και συγκεκριμένα 12,5% στον πρώτο πυλώνα, που αφορά τις άμεσες πληρωμές, και 6,7% στον δεύτερο πυλώνα, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη. Η μείωση ωστόσο διαμορφώνεται τελικά στο 7% εφόσον, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων αγροτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η αγροτική έρευνα, μέσω άλλου ταμείου. Η εκτίμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι η Ελλάδα προβλέπεται να υποστεί μείωση κονδυλίων της τάξης του 3% – 4%, περίπου 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσοστό πολύ μικρότερο του αρχικά προβλεπομένου, δεδομένου ότι οι χώρες που λαμβάνουν υψηλή ανά στρέμμα ενίσχυση, αρκετά πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να «συνεισφέρουν» ώστε τα νέα κράτη – μέλη να φτάσουν τον κοινοτικό μέσο όρο. Ωστόσο, οι νομικές προτάσεις της Επιτροπής που αφορούν την αναμόρφωση της ΚΑΠ θα κατατεθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, αναμένεται έως το τέλος του μήνα να καταβληθεί στους δικαιούχους η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (160 εκατ. ευρώ), καθώς η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή