Νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, το κλείσιμο των 99 χωματερών που έχουν απομείνει, η παρουσίαση νέου πλαισίου για την ανακύκλωση, η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού θορύβου είναι ανάμεσα στις υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για υποχρεώσεις έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας ή σε συμμόρφωση με ευρω-καταδίκες, την αντιμετώπιση των οποίων είχε δρομολογήσει η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε τα εξής:

– Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση επιχειρήσεων. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, να ψηφιστεί έως τις αρχές Αυγούστου. Το νέο πλαίσιο προβλέπει την κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνυπογραφών για ένα έργο, τη μείωση των έργων που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση και άλλα μέτρα. Ο νέος νόμος δεν έχει βέβαια μεγάλα περιθώρια διαφοροποιήσεων, καθώς ο τρόπος περιβαλλοντικής αδειοδότησης ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

– Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες στην Κηφισιά, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, τη Φυλή, την Ηλεία, τον Εβρο και την Καβάλα. Ωστόσο το υπουργείο δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν κυρωθεί ακόμα οι δασικοί χάρτες σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη (ως προς τα τμήματα που δεν έχουν αντιρρήσεις), καθώς έχει παρέλθει το διάστημα των 40 ημερών από τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων.

– Τους επόμενους μήνες θα κλείσουν οι 99 χωματερές που παραμένουν σε λειτουργία και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει προ μηνός.

– Θα ψηφιστεί νόμος για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα χωροθετηθούν οι ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση των συστημάτων ανακύκλωσης και τη βελτίωση της αγοράς ανακύκλωσης.

– Θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Επίσης θα προχωρήσει στη συγχώνευση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και θα αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησής τους.

– Θα εντάξει άμεσα προς χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) έργα κατασκευής δικτύων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, επαναχρησιμοποίηση και εξοικονόμηση νερού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

– Στις 20 Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το ρυθμιστικό της Αττικής, στο οποίο θα αποτυπωθούν και οι νέες χρήσεις γης στο Ελληνικό.

– Θα αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης της όποιας ακίνητης περιουσίας του υπουργείου (ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η βίλα Καζούλη στην Κηφισιά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή