ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην ενέργεια η προσδοκία ανάπτυξης

Σε αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο έχει ως αιχμή του δόρατος την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, προσδοκούν η κυβέρνηση και η Ευρωζώνη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων από την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαγμογής.

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ και η πώληση μονάδων και θυγατρικών της σε ιδιώτες. Επίσης, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την απεμπλοκή επενδύσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των παράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και συνολικών επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, όπως διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της θα βοηθήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μειώνοντας την εθνική συμμετοχή, αλλά και χορηγώντας τεχνική βοήθεια.