Μακροπρόθεσμη επένδυση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο έξω από το Ελσίνκι ξεκινά η φινλανδική εξοχή, σπίτια αραιά κτισμένα μέσα στο δάσος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές είναι οι αρκούδες και οι λύκοι που επιτίθενται στα ζώα στις φάρμες. Και επειδή οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος, οι κάτοικοι απαγορεύεται να τους πυροβολήσουν, όπως πολύ θα ήθελαν. Μόνη άμυνα… οι φράχτες, γιατί το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι Φινλανδοί είναι να παραβούν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Marja-Liisa και ο Mika, εκτός από τη φάρμα με τα λαχανικά, την αγροτική δηλαδή γη, διαθέτουν και 530 στρέμματα δάσους, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι Φινλανδοί, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή. Η ένωση παραγωγών της χώρας ονομάζεται «Κεντρική Ενωση Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων και Ιδιοκτητών Δασών» και σε αυτήν ανήκουν ακόμα και όσοι δεν έχουν άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή, αλλά έχουν αναπτύξει κάποιου είδους παράπλευρη δραστηριότητα στις αγροτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα μικρά μαγαζιά.

Το δάσος στη Φινλανδία είναι κάτι σαν μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Φυτεύεις δεντράκια που μπορεί να φέρουν εισόδημα στα παιδιά σου, αφού ένα δάσος κωνοφόρων για να ωριμάσει και να μπορεί να αποδώσει αρκετή ποσότητα καλού ξύλου, χρειάζεται δεκαετίες. Τα δάση κωνοφόρων σκεπάζουν το 66% της έκτασης της χώρας και χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους για την παραγωγή και εξαγωγή ξύλου, χαρτιού και άλλων παραπροϊόντων. Από ξύλο φτιάχνονται τα πάντα, έπιπλα, εργαλεία, σπίτια και ό, τι απομείνει γίνεται μικρά κομματάκια και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και γενικότερα την παραγωγή ενέργειας. Η εκμετάλλευση των δασών πάνω από το 75% των οποίων ανήκουν σε ιδιώτες, συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην οικονομία της χώρας απ’ ό, τι η αγροτική παραγωγή.

Η Marja-Liisa μας δείχνει με μεγάλη περηφάνια τη νέα σάουνα που χτίζουν δίπλα στο σπίτι και η οποία είναι κτισμένη από μπετό. Κάθε άνοιξη ολόκληρη η οικογένεια πηγαίνει για διακοπές στη Λαπωνία. «Τα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν σκι στις κάθετες πίστες. Φοβάμαι, αλλά ξέρεις, δεν μπορείς να σταματήσεις τα παιδιά άμα θέλουν κάτι».

– Το ταξίδι στη Φινλανδία διοργανώθηκε από το τμήμα Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις συνθήκες παραγωγής, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης στα άλλα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή