Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή MME

Εκτενής κάλυψη από τα διεθνή MME

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτατη ήταν η κάλυψη της έκρηξης στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Κύπρου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν έμφαση στο ειδησεογραφικό σκέλος του συμβάντος, στην καταγραφή γεγονότων και τις μαρτυρίες όσων τα έζησαν, αποφεύγοντας τα πολλά σχόλια ή τις εκτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον εστιάσθηκε στην ισχύ της έκρηξης, τις επιπτώσεις της, δηλαδή, πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στις σοβαρές επιπλοκές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της Κύπρου, στο πλήγμα που το τραγικό δυστύχημα συνεπάγεται για τον τουρισμό της χώρας.

Επίσης, ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στο ιστορικό του συμβάντος, δηλαδή στην ιρανική προέλευση του φορτίου πυρίτιδας, στη μεταφορά του από το πλοίο Monchegorsk, που «θεωρήθηκε ύποπτο ότι μετέφερε την πυρίτιδα από το Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας», όπως σημειώνει ο «Guardian», ενώ ο «Monde» αναφέρει ως προορισμό τη Συρία.

Στα περισσότερα δημοσιεύματα το πλοίο «φέρει κυπριακή σημαία», το ότι είναι ρωσικών συμφερόντων παραλείπεται. Στην προκειμένη περίπτωση θα έλεγε κανείς ότι συμπεράσματα εξάγει ο αναγνώστης μάλλον από τα συμφραζόμενα των ανταποκρίσεων, από περιγραφές και μαρτυρίες παρά από συγκεκριμένες πληροφορίες. Διάστικτη από ειρωνεία είναι η φράση «Τα αίτια των ισχυρότατων εκρήξεων στην Κύπρο προφανώς εντοπίσθηκαν, φωτιά σε θαμνώδη έκταση πυροδότησε την έκρηξη στη ναυτική βάση», στο δημοσίευμα του «Spiegel». «Αποθήκη πυρομαχικών της συμφοράς εκρήγνυται στην Κύπρο», είναι ο τίτλος της «Zeit», που όπως και τόσες άλλες ξένες εφημερίδες προσπαθεί να αντλήσει στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες, που περιγράφουν το τρομακτικό μέγεθος της έκρηξης, «της οποίας τα αίτια δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί», όπως σημειώνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή