Ενστάσεις για ανάρτηση των συγγραμμάτων στο Ιντερνετ

Ενστάσεις για ανάρτηση των συγγραμμάτων στο Ιντερνετ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ενστάσεις τους για την ανάρτηση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων μόνο στο Διαδίκτυο από το 2014, όπως προωθεί το ν/σ του υπ. Παιδείας, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εκδοτών. Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Η ανάρτηση ενός συγγράμματος στο Διαδίκτυο προϋποθέτει, εκτός των άλλων, τη σύμφωνη γνώμη του εκδότη ή του δικαιούχου του συγγράμματος. Μέχρι στιγμής κανένας εκδότης ή δικαιούχος δεν έχει εκχωρήσει το δικαίωμα των συγγραμμάτων του στο υπ. Παιδείας. Επίσης, προϋποθέτει την πλήρη νομική κάλυψη για την αποφυγή παράνομων ενεργειών εις βάρος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων και τον καθορισμό και την εξασφάλιση του πνευματικού δικαιώματος (copyright) των συγγραμμάτων.

– Η μετατροπή των εντύπων σε ηλεκτρονικά δεν αποτελεί πανάκεια για την Παιδεία ούτε και για την Οικονομία εν γένει. Δεν είναι βέβαιο ότι το ετήσιο κόστος των επιστημονικών συγγραμμάτων σε έντυπη μορφή θα εξαλειφθεί. Εκτός και αν υπονοείται ότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους φοιτητές και ότι η μετατροπή των βιβλίων σε ηλεκτρονικά, η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο και η πρόσβαση των φοιτητών θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους εκδότες ή δικαιούχους, ενώ δεν θα καταβληθούν τα συγγραφικά ή τα γραμμικά δικαιώματα.

– Η εντύπωση ότι οι εκδότες αφορίζουν το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι λανθασμένη. Οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων τηρούν στάση επιφυλακτική μόνο ως προς τις εφαρμογές καθολικής μορφής. Δεν απορρίπτουν το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό του εντύπου, αλλά συγχρόνως δεν αποδέχονται παθητικά την καθολική εφαρμογή μιας Παιδείας – playstation.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή