Μοναδικό προϊόν το ντοματάκι της

Μοναδικό προϊόν το ντοματάκι της

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα το έχουμε φάει πολλές φορές σε όλα τα εστιατόρια του νησιού», αναφώνησε το ζευγάρι των τουριστών από την Αθήνα όταν τους πρότειναν «Σαντορινιά σαλάτα» φτιαγμένη «δυστυχώς, με κανονική ντομάτα, αφού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για το γηγενές ντοματάκι Σαντορίνης». Ηταν μόλις τέλος Μαΐου…

Τη σύγχυση που υπάρχει ανάμεσα στο μοναδικό ντοματάκι Σαντορίνης και τις άλλες ποικιλίες μικρόκαρπης ντομάτας που κυκλοφορούν και -οι οποίες, μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς- επιχειρεί να ξεδιαλύνει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο φάκελος και η αίτηση προκειμένου το ντοματάκι Σαντορίνης να ενταχθεί στoν κατάλογο Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στο νησί σχετικό συνέδριο με τη συμμετοχή επιστημόνων και τοπικών παραγόντων. Το ντοματάκι Σαντορίνης, ένα μοναδικό πραγματικά προϊόν, μοιάζει σαν μια «κανονική» ντομάτα, μικρού μεγέθους, μόνο που έχει πολύ περισσότερες πτυχώσεις. Φύεται μόνο στη Σαντορίνη -φέτος σε έκταση 320 στρεμμάτων- από σπόρο που οι καλλιεργητές συλλέγουν και κρατούν κάθε χρόνο και παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς καταφέρνει να επιβιώσει και να δώσει καρπό ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες της Σαντορίνης, όπου μεγαλώνει χωρίς νερό και κάτω από τον δυνατό ήλιο του μεσοκαλόκαιρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές όταν γίνεται η συλλογή του καρπού, το ίδιο το φυτό έχει ήδη ξεραθεί όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο. Οπως επεσήμανε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν που ηγείται της προσπάθειας για την κατοχύρωσή του, η διατροφική αξία του συγκεκριμένου προϊόντος θα μπορούσε να του αποδώσει τον χαρακτηρισμό «λειτουργικό τρόφιμο», δηλαδή τρόφιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει την υγεία συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Στοιχεία για την καλλιέργεια της ντομάτας στο νησί υπάρχουν από τον προηγούμενο αιώνα, όταν λειτουργούσαν εννέα εργοστάσια επεξεργασίας του προϊόντος ώστε να γίνει πελτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή