Τα κατασχεθέντα κοντέινερ είχαν προορισμό τη Συρία

Τα κατασχεθέντα κοντέινερ είχαν προορισμό τη Συρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών, κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, σφαίρες, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου»: αυτό ήταν το περιεχόμενο ορισμένων από τα συνολικά 98 κοντέινερ με πυρομαχικά, που φυλάσσονταν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Αυτό αναφέρεται σε απόρρητο τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τα Wikileaks. Το φορτίο των πυρομαχικών μετέφερε το πλοίο «Monchegorsk», στο οποίο κλιμάκιο του αμερικανικού ναυτικού είχε πραγματοποιήσει επιθεώρηση τον Ιανουάριο του 2009, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτο.

Το πλοίο, ρωσικών συμφερόντων, με κυπριακή σημαία, είχε αποπλεύσει από το ιρανικό λιμάνι Μπάντα Αμπάς, με προορισμό τη Συρία. Η αμερικανική πλευρά, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Wikileaks, ζήτησε αρχικά από την Αίγυπτο να σταματήσει το πλοίο, επικαλούμενη το ψήφισμα 1747 του ΟΗΕ, με το οποίο απαγορεύεται η εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών από το Ιράν.

Οταν το Κάιρο δεν ανταποκρίθηκε στο αμερικανικό αίτημα, η Ουάσιγκτον μετέφερε την πίεση προς τη Λευκωσία, ζητώντας να σταματήσει το πλοίο και να ελεγχθεί το φορτίο του. Στις ενστάσεις της Κύπρου και στον προβληματισμό που εκδηλώνεται για κρίση στις σχέσεις με τη Δαμασκό, η αμερικανική πλευρά «απαντά» με μεγαλύτερη πίεση που φθάνει και σε απευθείας διάβημα, ενώ επιτακτικά τίθεται το ζήτημα και από την πλευρά του Ισραήλ. Τελικά, το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι της Λεμεσού στα τέλη Ιανουαρίου και αρχίζει η επιθεώρηση και η καταγραφή του εμπορεύματος. Εχει προηγηθεί προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης την υπόθεση να χειριστούν δυνάμεις του ΟΗΕ, που συμμετέχουν στη UNIFIL, την αποστολή για τη θαλάσσια επιτήρηση των ακτών του Λιβάνου. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, με έκθεση που υποβάλει στον ΟΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώνει για τα αποτελέσματα των δύο επιθεωρήσεων που έγιναν στο πλοίο. Ακολούθως, λαμβάνεται η απόφαση η φύλαξη του επίμαχου φορτίου να γίνει στην Κύπρο. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2009 ολοκληρώνεται η εκφόρτωση των κοντέινερ και η μεταφορά τους στη ναυτική βάση. Παρά τον προβληματισμό, που όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα του Wikileaks εκφράζεται από κυπριακής πλευράς για ενδεχόμενους κινδύνους από την αποθήκευση των εκρηκτικών, όταν αποφασίζεται η εκφόρτωση του πλοίου, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας, δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, προσθέτοντας μάλιστα ότι το φορτίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές.

Ερευνα

Από το κυπριακό υπουργείο Αμυνας δεν είχαν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των κοντέινερ ούτε για το χρονικό διάστημα που επρόκειτο να φυλαχτούν στη ναυτική βάση. Τα ερωτήματα, μετά τη χθεσινή τραγωδία, τόσο για το ακριβές περιεχόμενο του επίμαχου φορτίου όσο και για τις συνθήκες φύλαξής του, εγείρονται αμείλικτα. Η έρευνα που θα ακολουθήσει αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή