Ζητείται άμεση απόδοση ευθυνών

Ζητείται άμεση απόδοση ευθυνών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιτακτικό αίτημα πλήρους διερεύνησης των αιτίων που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε προχθές την Κύπρο με την ισχυρότατη έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και ακολούθως απόδοσης ευθυνών, σε κάθε επίπεδο, προβάλλει ως κυρίαρχη αίσθηση την επαύριο του συμβάντος. Σήμερα, με την ταφή των δώδεκα νεκρών, κλείνει ένας κύκλος, τη στιγμή που δύο άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ενώ οι αρμόδιοι δεσμεύονται με δηλώσεις τους για έρευνα κάθε πτυχής της υπόθεσης, οι ενδείξεις για καθυστερήσεις και λανθασμένους χειρισμούς πληθαίνουν, με τις οικογένειες των θυμάτων, πρωτίστως, να ζητούν την τιμωρία των υπαιτίων. Τα κρίσιμα ερωτήματα είναι γιατί συνέχισαν για τόσους μήνες τα εμπορευματοκιβώτια με τις εκρηκτικές ύλες να φυλάσσονται σε υπαίθριο χώρο, γιατί επελέγη να βρίσκονται όλα σε ένα σημείο, γιατί δεν μεταφέρθηκαν σε κάποια περιοχή που δεν θα υπήρχε κίνδυνος να πληγούν ζωτικές υποδομές σε περίπτωση ατυχήματος, γιατί δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για κίνδυνο έκρηξης και ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης και καταστροφής των εκρηκτικών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της καταστροφικής έκρηξης, η πλήρης αποκατάσταση των οποίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου μετά τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Βασιλικού, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, χθες το μεσημέρι στη Λευκωσία. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων, λόγω τουριστικής περιόδου, ενεργειακών αναγκών, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και με ιδιώτες παρόχους ενέργειας. Ηδη, αποφασίσθηκε η μεταφορά γεννητριών της ΔΕΗ από την Κρήτη στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να γίνει άμεσα με τη χρήση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάλογη βοήθεια, σε μικρότερη όμως κλίμακα, αναμένεται να παρασχεθεί από το Ισραήλ, ενώ εξετάζεται και η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα Κατεχόμενα.

Από νωρίς το πρωί, χθες, στον χώρο της ναυτικής βάσης έφθασαν ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αναζητούν στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν ξεκάθαρη εικόνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Παράλληλα, άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Από συνεργεία άρχισε η καταγραφή ζημιών στα χωριά που επλήγησαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών δεν μπορεί ακόμη να υπολογισθεί, ωστόσο η Κύπρος πρόκειται να ζητήσει ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή