Προκλήσεις από την ΠΓΔΜ με νέο… άγαλμα

Προκλήσεις από την ΠΓΔΜ με νέο… άγαλμα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του γιγαντιαίου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, οι πληροφορίες από την ΠΓΔΜ θέλουν τη γειτονική χώρα να ετοιμάζεται να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι αδιαλλαξίας και αλυτρωτισμού στη συμπεριφορά της. Ο όρος «λιθαράκι» δεν είναι, ίσως, ο πλέον ενδεδειγμένος για να περιγράψει την εξέλιξη, καθώς αυτή αφορά την πρόθεση ανέγερσης ενός ακόμη αγάλματος, μεγαλύτερου μάλιστα, του αγάλματος του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ετσι, ενώ το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με τη βάση του, φθάνει τα 24 μέτρα, το νέο σχέδιο αφορά άγαλμα του Φιλίππου, το οποίο, μαζί με τη βάση από τέσσερα σιντριβάνια, θα φθάνει τα 28 μέτρα. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Σκοπίων, Γοβίτσα Ακόφσκι, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες και δήλωσε στο πρακτορείο «Balkaninsight» ότι το άγαλμα θα τοποθετηθεί και αυτό στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο. Οπως και στην περίπτωση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επισήμως γίνεται αναφορά σε άγαλμα πολεμιστή, ο οποίος θα στέκει όρθιος πάνω σε βάθρο. Αραγε, αυτός ο πολεμιστής θα έχει ένα πόδι πιο κοντό από το άλλο; Το άγαλμα θα είναι και αυτό φτιαγμένο από χαλκό και μαζί με τη βάση του θα τοποθετηθεί στο κέντρο σιντριβανιού. Την όλη σύνθεση θα συμπληρώνουν αγάλματα πολεμιστών, αλόγων και λιονταριών.

Η Αθήνα βλέπει στην ανακοίνωση των προθέσεων για την τοποθέτηση του αγάλματος, την επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να αποδύεται σε κινήσεις αδιαλλαξίας, οι οποίες επιβαρύνουν το, ούτως ή άλλως, βαρύ κλίμα στη διαπραγμάτευση για επίλυση του θέματος της ονομασίας, θεωρώντας, προφανώς, ότι κερδίζει χρόνο που είναι προς όφελός της. Τα μηνύματα ότι το ζήτημα της ονομασίας διαρκώς υποβαθμίζεται στη διεθνή ατζέντα και μαζί με αυτό η ΠΓΔΜ κινδυνεύει να καταστεί «ξεχασμένο κράτος», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ, δεν φαίνεται ότι βρίσκουν αντίκρισμα στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, που φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια τακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή