Προϋποθέσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Προϋποθέσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μέσω ρύθμισης η οποία θα λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, άφησε χθες η κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη δόμηση στους παραδοσιακούς οικισμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους προκατόχους τους. «Ολες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα, η νέα θα προσπαθήσει να πετύχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σηφουνάκη, τα εντός σχεδίου δόμησης αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν εάν ο ιδιοκτήτης αποκτήσει συντελεστή δόμησης ως άυλο τίτλο και πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής ένταξης, παράλληλα με την πληρωμή των ανάλογων προστίμων, τα οποία πάντως θα είναι χαμηλότερα από τα ισχύοντα. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, εάν κάποιος έχει χτίσει σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων με όριο αρτιότητας τα τέσσερα στρέμματα, οφείλει, πέραν των προστίμων, είτε να αγοράσει σε γη το κομμάτι που υπολείπεται (τα άλλα δύο στρέμματα) και να τα προσφέρει στον δήμο είτε να εισφέρει σε χρήμα το αντίστοιχο ποσό. Σε περίπτωση που αποφασίσει να αγοράσει γη, αυτή θα παραμείνει αδόμητη για πάντα και θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων όπως πάρκα κ.λπ.

Μόνη εξαίρεση, τα αυθαίρετα που αποτελούν πρώτη κατοικία και ο ιδιοκτήτης έχει χαμηλό εισόδημα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενδέχεται να μπορεί να γίνεται νομιμοποίηση και όχι τακτοποίηση.

Το σχέδιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για ενίσχυση της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, η οποία αναμορφώνεται και επαναλειτουργεί αποκεντρωμένα και αυτόνομα. Η νέα υπηρεσία μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να επιτάξει και μηχανήματα ιδιωτών προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες κατεδαφίσεις.

Τέλος, σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη για την αναγνώριση της τοπικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης. Συνολικά θα ανατεθούν 48 μελέτες, κόστους 10,9 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή