Ακαδημαϊκοί υπέρ αλλαγών σε ΑΕΙ

Ακαδημαϊκοί υπέρ αλλαγών σε ΑΕΙ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι εις βάρος της χώρας». Αυτό υποστηρίζουν 136 πανεπιστημιακοί, οι οποίοι υπογράφουν ένα κείμενο υπέρ της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ιδιαίτερα συμβολική αξία έχει ότι το κείμενο έχει τη στήριξη των δύο δημάρχων, της Αθήνας κ. Γ. Καμίνης (ο οποίος, άλλωστε, το υπογράφει και με την ιδιότητα του καθηγητή στο Παν. Αθηνών) και της Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη.

Ειδικότερα, το κείμενο έχει ως εξής: «Το καλό πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει μια χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό. Ολες οι χώρες που επενδύουν στην έρευνα και διδασκαλία αποσκοπούν να προσφέρουν στους νέους ανθρώπους, στην κοινωνία, στην οικονομία, ισχυρές βάσεις, δυνατότητες και προοπτικές για ένα όλο και δυσκολότερο μέλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τώρα που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα ανάγκη από ένα πανεπιστήμιο που θα εναρμονίσει τη λειτουργία του με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, θα απελευθερώσει τις επιστημονικές δυνάμεις του και θα αποτελέσει κύριο μοχλό για την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας μας.

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Είναι το απαραίτητο οργανωτικό σχήμα, που θα δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για ποιοτική διδασκαλία και έρευνα με στόχο την αριστεία. Το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν, ιδίως στον τομέα της στελέχωσης των ΑΕΙ. Οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης είναι γνωστές σε όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια. Η παράδοση αυτή πρέπει να αλλάξει. Οσες επιφυλάξεις κι αν έχουμε για επιμέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Το πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας μας και υπάρχει για να συμβάλλει στην προκοπή της. Η κοινωνία και το πανεπιστήμιο δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι εις βάρος της χώρας».

Το κείμενο υπογράφεται από πανεπιστημιακούς ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα από το Παν. Αθηνών υπογράφουν οι Ν. Αλιβιζάτος (Αθηνών), Π. Βαλλιάνος, Στ. Βιρβιδάκης, Β. Βουτσάκης, Ιωαν. Δελλαδέτσιμα, Αλ. Ελευθεριάδης, Σπ. Ευθυμιόπουλος, Ν. Θωμαΐδης, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Γ. Καμίνης, Κ. Κατσουγιάννη, Β. Κιντή, Γ. Κοντογιαννοπούλου-Πολυδωρίδη, Ν. Κουράκης, Μ. Κουτσιλιέρης, Αλ. Κύρτσης, Κ. Κωστής, Λ. Λιαρόπουλος, Δ. Λουκόπουλος, Π. Μαχαίρας, Χ. Μουτσόπουλος, Στ. Νεγρεπόντης, Κ. Παπαγεωργίου, Θ. Πρωτόπαπας, Π. Σούρλας, Γ. Στουρνάρας, Γ. Τασσόπουλος, Αθ. Τζιούφας, Γ. Τούντας, Στ. Τσακυράκης, Μ. Τσινισιζέλης, Λ. Τσούκαλης, Αντ. Χατζημωϋσής. Από το ΕΜΠ: Αν. Κούρκουλας, Μ. Μιμίκου, Μ. Σακελλαρίου, Β. Ψαριανός. Από το Οικονομικό Παν. Αθηνών: Ν. Βέττας, Μ. Καβουσανός, Σ. Καλυβίτης, Π. Κωνσταντόπουλος, Σ. Λιούκας, Ν. Μιαούλη, Τ. Ξεπαπαδέας, Γ. Οικονομίδης, Γ. Παγουλάτος, Γρ. Πραστάκος, Θ. Σκούρας, Π. Τσακλόγλου, Απ. Φιλιππόπουλος. Ολόκληρος ο κατάλογος των υπογραφών στο www.kathi-me-rini.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή