Μικρές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία για τοξικομανείς

Μικρές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία για τοξικομανείς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απειλή του λουκέτου της μεγάλης θεραπευτικής Μονάδας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στο κέντρο του Πειραιά επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να φέρει προ των ευθυνών τους δημάρχους της Αττικής που αντιδρούν στη δημιουργία μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων σε νοσοκομεία της περιοχής τους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε αλλαγή στρατηγικής στο συγκεκριμένο θέμα, επιλέγοντας τη «διαίρεση της ευθύνης» και προέταξε αντί της δημιουργίας μεγάλων μονάδων υποκατάστασης σε επιλεγμένα νοσοκομεία, την ανάπτυξη μικρών μονάδων δυναμικότητας 100-120 χρηστών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη που είχε με δημάρχους του Λεκανοπεδίου και εκπροσώπους κομμάτων, ζήτησε τη συνεργασία όλων στο εγχείρημα αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι «την 1η Οκτωβρίου θα κλείσω τον ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά και θα σας μεταφέρω όλες τις ευθύνες. Θα σταματήσει η παροχή ιατρικής προστασίας στους ασθενείς που βρίσκουν καταφύγιο στον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά και θα δείξω ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν δέχονται και δημιουργούν πολιτικά προβλήματα στο υπουργείο, την κυβέρνηση και τη χώρα». Ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία 17 μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία της χώρας με στόχο να εξαφανιστεί η λίστα περίπου 5.500 χρηστών που περιμένουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα, ανέφερε: «Σε δήμους της Αττικής βρήκα έχθρα, οριζοντίως υπάρχουσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα». «Πολλοί δήμοι έχουν στο πλαίσιό τους νοσοκομεία όπου μπαίνουν και βγαίνουν άνθρωποι που έχουν έιτζ. Μπαίνουν και βγαίνουν πολίτες με φυματίωση, με διάφορες λοιμώξεις. Ποιο είναι το πρόβλημα, με το να μπαίνει και να βγαίνει σε ένα τέτοιο χώρο και ένας ασθενής που θέλει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά; Τι έχουμε πάθει;», αναρωτήθηκε υπενθυμίζοντας τι σημαίνει η άρνηση αυτή για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ του σχεδίου του υπουργείου για «διαίρεση της ευθύνης». Περιγράφοντας δε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός του δημοτικού συμβουλίου ακόμα και από μέλη της παράταξής του στην προοπτική λειτουργίας μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Ελπίς, καθώς και στον «ξεσηκωμό» κατοίκων του Νέου Κόσμου στο ενδεχόμενο να μετακομίσουν διοικητικές(!) υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή τους. «Η πολιτεία με το σύνολο των κομμάτων να αναλάβουν την πολιτική απόφαση να λειτουργήσουν τις μονάδες», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να μπουν οι δήμαρχοι στη φαύλη διαδικασία των αντιδικιών. Στη σκληρή στάση επέμειναν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, και Αιγάλεω κ. Γ. Καπλάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή