Οξεία αντίδραση ΠΟΣΔΕΠ κατά του νόμου-πλαίσιου

Οξεία αντίδραση ΠΟΣΔΕΠ κατά του νόμου-πλαίσιου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ εάν παραμείνει ως έχει, χωρίς αλλαγές. Αυτό αφήνει να εννοηθεί σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η οποία ζητεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη τις θέσεις της «δυναμικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Η ΠΟΣΔΕΠ αντιδρά με οξύτητα κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο, αλλά παραδέχεται ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει με νόημα: «Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά, ότι -όπως διδάσκει η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη ελληνική και διεθνής εμπειρία- ένας νόμος εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια όταν έχει τη συναίνεση και την αποδοχή της δυναμικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι μέχρι τώρα ενέργειες του υπουργείου για την προώθηση του νομοσχεδίου δεν εξασφάλισαν τη συναίνεση και δυστυχώς δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται να την εξασφαλίσουν και στη συνέχεια».

Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει σαφώς αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας», αλλά προσθέτει ότι «είναι κρίμα, όταν η ΠΟΣΔΕΠ σήμερα εκφράζει ένα κίνημα για ριζικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία μέσα στα πανεπιστήμια και έχει συσπειρώσει ό, τι πιο αξιόμαχο και δυναμικό διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι άστοχες, φοβικές, επιπόλαιες και αναποτελεσματικές κινήσεις και επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να κινδυνεύουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε πλήρες αδιέξοδο με τελικό χαμένο για μια ακόμα φορά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο». Στο ίδιο πλαίσιο, χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με απόφασή της απέρριψε το προσχέδιο νόμου και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Τέλος, χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του στο μοντέλο διοίκησης που προωθεί για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή