Δήμος Αθηναίων, επαγγελματίες και «Αγανακτισμένοι»

Δήμος Αθηναίων, επαγγελματίες και «Αγανακτισμένοι»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο Ιούλιος «βαθαίνει», ο κόσμος στην Αθήνα αραιώνει και η ζέστη αρχίζει να ζαλίζει, χαλαρώνει και η διάθεση. Με λίγα λόγια, τώρα ακούγονται τα καλύτερα. «Κύριε Καμίνη, περιμένετε λίγες μέρες το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Οι σκηνές στο Σύνταγμα θα πάρουν αναστολή κατεδάφισης για 40 χρόνια», έγραψε στο twitter ο Mpampakis, παρεμβαίνοντας με χιούμορ στη μάχη που έχει ξεσπάσει μετά τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου περί «τσαντιριών».

Η αποστροφή του κ. Παπαϊωάννου έδωσε το πράσινο φως στους ξενοδοχειακούς και τουριστικούς φορείς να ξεσπαθώσουν για το πλήγμα που υφίσταται η πόλη εξαιτίας των «Αγανακτισμένων» και να μεγιστοποιήσουν το άγχος της δημοτικής αρχής για επίλυση του προβλήματος. Το σχέδιο των διαπραγματεύσεων με τους κατασκηνωτές, το οποίο ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ναυάγησε πριν ακόμα ξεκινήσει, ενώ χαρακτηριστικό της αλλαγής στάσης του δήμου είναι και η έκκληση προς την αστυνομία για αρωγή σε ενδεχόμενη επιχείρηση-σκούπα στο Σύνταγμα.

Ως γνωστόν βέβαια, το timing είναι τα πάντα. Και για μία ακόμη φορά, αυτό ήταν κακό. Η απομάκρυνση των σκηνών από την πλατεία απασχολεί τη λαϊκή συνέλευση ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ίσως -όπως λέγεται- να είχαν ήδη απομακρυνθεί εάν οι «Αγανακτισμένοι» σκηνίτες δεν συσπειρώνονταν μετά τις απαξιωτικές κυβερνητικές δηλώσεις. «Η κατάληψη του Συντάγματος δεν είναι αυτοσκοπός», είπε κάποιος από τους θαμώνες τής κάτω πλατείας στην «Κ». «Το κύριο μέτωπο δεν θα έπρεπε να είναι αυτό». Σύμφωνα με τον Ηλία, μάλιστα, επίσης ενεργό μέλος του Συντάγματος, η άποψη αυτή κυριαρχεί στην πλατεία. «Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι οι πιο πολλές σκηνές θα πρέπει να φύγουν και να μείνουν όσες έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό», λέει στην «Κ». «Αυτό θα βοηθήσει και στο να υπάρχει καλύτερη περιφρούρηση. Ανεξάρτητα όμως με το εάν πρέπει να συζητήσουμε το τι μέλλει γενέσθαι με τις σκηνές, το επιχείρημα ότι η εικόνα πλήττει τον τουρισμό είναι αστειότητα», σημειώνει ο ίδιος. «Αρκεί μια βόλτα στις γειτονιές του κέντρου για να το αντιληφθεί κανείς». «Σε μια τέτοια περίοδο, το να εκδηλώνεις ενδιαφέρον αποκλειστικά για τους τουρίστες είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις – είμαστε κι εμείς εδώ», έλεγε μια κοπέλα την Τετάρτη το πρωί βγαίνοντας από το μετρό στο Σύνταγμα.

Σήμερα πάντως το τοπίο είναι θολό. Την ώρα που τα συνεργεία του δήμου γρασάρουν τις μηχανές για παν ενδεχόμενον, σε ισχύ βρίσκεται ακόμα το ψήφισμα-απάντηση της λαϊκής συνέλευσης στον κ. Καμίνη (το πνεύμα του οποίου συμπυκνώνεται στο ότι «οι δημόσιοι χώροι του δήμου ανήκουν στους δημότες»), ενώ συνεχίζουν να κατατίθενται προτάσεις για την επόμενη μέρα. «Να γίνει μάζεμα σκηνών και αντικατάστασή τους με υπνόσακους και να τοποθετηθούν τέντες για τον ήλιο», πρότεινε κάποιος σε πρόσφατη συνεδρίαση της λαϊκής συνέλευσης, ωστόσο η πρόταση που χειροκροτήθηκε εντονότερα ήθελε το Σύνταγμα από πλατεία να γίνει… παραλία: «Να καλέσουμε όλους όσοι δεν θα πάνε διακοπές, να το διαμορφώσουμε σαν παραλία, μια μικρή πισίνα για τα παιδιά και ίσως μια μεγάλη, να φέρουμε ξαπλώστρες, να έχουμε μάνικες». Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οπως σημείωσε και πάλι στο twitter ο akisvergis, πριν από 15 μέρες εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στο Σύνταγμα την ώρα που η Βουλή πανηγύριζε επειδή σώθηκε η χώρα από τη χρεοκοπία. Τώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή