Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα ΑΕΙ

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα ΑΕΙ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέφυρες υπέρ της συναίνεσης στη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων αναζητούν το υπουργείο Παιδείας και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αύριο η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Η κ. Διαμαντοπούλου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται «κόκκινες γραμμές» στον διάλογο, ενώ από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί θα προσπαθήσουν να πείσουν την ηγεσία του υπουργείου να συγκλίνει υπέρ των θέσεών τους. Αλλωστε, διαφαίνεται ότι όλοι θεωρούν πως, παρ’ ότι προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, δεν μπορεί μόνο το προτεινόμενο από το υπουργείο νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ να είναι στο επίκεντρο του διαλόγου.

«Εμείς ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι το μείζον στοιχείο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι το μοντέλο διοίκησης. Αυτό είναι με επιλογή της κυβέρνησης, που προκαλεί τεκτονικό σεισμό στα ιδρύματα», ανέφερε στην «Κ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

«Μείζον για μας είναι να σταματήσει η φοιτητική συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη. Επιμένουμε, λοιπόν, στην άμεση εκλογή πρύτανη και κοσμήτορα από τους πανεπιστημιακούς. Διαφωνούμε, επίσης, στον χωρισμό των προπτυχιακών σπουδών από τις μεταπτυχιακές με την ίδρυση δύο διαφορετικών σχολών αντιστοίχως. Αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που γίνεται στο προπτυχιακό επίπεδο, αφού θα αποκοπεί από τη μεταπτυχιακή έρευνα. Επίσης, επιμένουμε στη διατήρηση των Τμημάτων ως τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι η υπουργός ακούει θετικά τις αντιρρήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας», προσθέτει η κ. Μπουρνόβα, η οποία καταθέτει τη διαφωνία της ΠΟΣΔΕΠ για τη μεταφορά της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε ανεξάρτητη Αρχή και την άμεση σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση.

«Σε πολύ μεγάλο μέρος τους οι ρυθμίσεις είναι θετικές. Από την άλλη, ορισμένα σημεία είναι ιδεοληπτικά και γραφειοκρατικά, με άγνοια της πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Αλλα εγείρουν σημαντικά ζητήματα συνταγματικότητας. Είναι επείγον όλα αυτά τα σημεία να διορθωθούν», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Νομικής Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος τονίζει, πάντως, ότι «χωρίς την προσχώρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην αλλαγή, ο νόμος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι σημαντικό αυτή να επιτευχθεί». «Πρέπει να διασφαλιστεί πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει η απαραίτητη σταθερότητα στην εφαρμογή. Γι’ αυτό να μην αγνοηθούν οι προηγούμενες προσπάθειες. Ο νόμος Γιαννάκου συνέβαλε σημαντικά τουλάχιστον στο να συνειδητοποιηθούν τα προβλήματα. Να μην επιλεγεί η ανώτατη παιδεία ως πεδίο πολιτικής σύγκρουσης», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή