Εσοδα από 556 κλίνες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση των εσόδων των δημοσίων νοσοκομείων προσδοκά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την «παραχώρηση» κλινών νοσηλείας σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η τελική πρόταση του υπουργείου για την «Αναδιάταξη των μονάδων Υγείας ΕΣΥ» προβλέπει τη διάθεση 556 κλινών -από τις συνολικά 33.000 που θα «μείνουν» στο ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση των συνενώσεων κλινικών- ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει παλαιότερος νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου, η οποία είχε μείνει έως σήμερα στο «συρτάρι».

Πρόκειται για θέσεις κυρίως σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε μεγάλα νοσοκομεία, με ιατρικό προσωπικό, «ελκυστικό» λόγω της φήμης του σε πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και σε νέα νοσοκομεία με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα, από τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά Αττικής προτείνεται να διατεθούν 196 κλίνες (136 των νοσοκομείων της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας και 60 της Β΄ ΥΠΕ), με τις περισσότερες «ειδικές θέσεις» να παραχωρούνται από το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό (από 30 κλίνες έκαστο), το Τζάνειο (20 κλίνες) και το Λαϊκό (16 κλίνες). Σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προτείνεται να διατεθούν και 14 παιδιατρικές κλίνες του νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Είκοσι έξι ειδικές θέσεις θα οριστούν στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και 98 κλίνες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3η και 4η ΥΠΕ), όπου τα ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου Θεσσαλονίκης θα διαθέσουν από 20 κλίνες. Από τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας θα διατεθούν 40 κλίνες, της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, 108 κλίνες (το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό του Ρίου θα παραχωρήσουν 24 και 20 κλίνες αντίστοιχα) και από τα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ορίζονται 88 ειδικές θέσεις, οι μισές εκ των οποίων στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, η επιλογή των «ειδικών θέσεων» έγινε με τη λογική αυτές να βρίσκονται σε μεγάλα και νέα νοσοκομεία, με καλούς γιατρούς, σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε τουριστικά μέρη με υψηλή επισκεψιμότητα, γεγονός που δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό κλινών νοσοκομείων της Κρήτης που θα διατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Με την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάταξης μονάδων υγείας του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου θα απευθύνει και επισήμως «πρόσκληση ενδιαφέροντος» στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δεν απαιτούνται, αφού η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων για την αξιοποίηση κλινών του ΕΣΥ για τη νοσηλεία «πελατών» ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ήδη υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, από νομοθετική παρέμβαση του τ. υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου.

Το «δέλεαρ» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι χαμηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες με τις οποίες θα χρεώνουν τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, θα εφαρμοστούν και για τις ιδιωτικές εταιρείες τα «κλειστά ενοποιημένα νοσήλια» (συγκεκριμένες τιμές για το σύνολο υπηρεσιών που παρέχονται σε ασφαλισμένους ανάλογα με τη διαγνωστική κατηγορία) και τα οποία ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με σκοπό να «μπουν» στο σύνολο του ΕΣΥ από την 1η Οκτωβρίου 2011.

Το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ που δηλώνουν ότι δεν είναι «υπηρέτες» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Θετική εμφανίζεται μέσω του τομεάρχη Υγείας κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου η Ν. Δ. Ο κ. Γιαννόπουλος, ωστόσο, σε πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε να υπάρξουν διαφορετικά τιμολόγια. Οπως είπε, «δεν θα δεχθούν οι γιατροί να γίνουν όργανα κερδοφορίας των ασφαλιστικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή