Ελληνίδα πήρε τον τίτλο της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011

Ελληνίδα πήρε τον τίτλο της καλύτερης νέας ερευνήτριας για το 2011

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ», που χρηματοδοτεί την Ερευνα και την Καινοτομία στα ΑΕΙ, η εργασία δεν «αξιολογήθηκε θετικά». Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, η εργασία της δρος Αναστασίας Παπαδοπούλου από το ΑΠΘ της προσέφερε τον τίτλο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας για το έτος 2011. Η εργασία της προσέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα ανοίγοντας τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ερευνητική προσπάθεια αφορούσε τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών, πολυδύναμα κύτταρα που διαφοροποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση.

Αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της φοιτήτριας, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» υπό την επίβλεψη του αν. καθηγητή κ. Μ. Γιάγκου και της ιατρού- αιματολόγου κ. Ευαγγελίας Γιαννάκη. Ερευνητικά, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χρήση των μεσεγχυματικά κυττάρων στην αναγέννηση ιστών και ως ανοσορυθμιστικά κύτταρα σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη εργασία καταδεικνύει την αδυναμία τους να δράσουν ανοσορυθμιστικά σε έντονα φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον. Ωστόσο, η προθεραπεία με συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή οπότε και δίνεται η δυνατότητα τα μεσεγχυματικά κύτταρα να βελτιώσουν σημαντικά την αρθρίτιδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή