Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος σήμερα και αύριο, με 42 βαθμούς Κελσίου

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος σήμερα και αύριο, με 42 βαθμούς Κελσίου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκινο» θα χτυπήσει σήμερα και αύριο ο υδράργυρος, ο οποίος σε συνδυασμό με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί ένα αποπνικτικό μείγμα. «Σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 40 έως και 42 βαθμούς Κελσίου», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). «Περισσότερο θα πληγούν οι ηπειρωτικές περιοχές, που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, όπου επικρατεί άπνοια» επισημαίνει.

Οι κάτοικοι του Αγρινίου, της Λάρισας, της Αρτας, του Πύργου, του Αργους και της Θήβας προβλέπεται να ταλαιπωρηθούν ιδιαιτέρως το διήμερο λόγω του καύσωνα. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» αρχικά στους 39 και εν συνεχεία στους 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά θα επικρατήσει περισσότερη «δροσιά» και το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι 38 βαθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, «η αυξημένη θερμοκρασία δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αφού κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε, ότι τον Ιούνιο του 2007 είχαμε φθάσει τους 46 βαθμούς». Αλλωστε, από το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης έξι με επτά μποφόρ, οι οποίοι θα «ρίξουν» τον υδράργυρο τέσσερις με έξι μονάδες. Ενδέχεται, μάλιστα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας να εκδηλωθούν καταιγίδες στην Ηπειρο και τη Μακεδονία. «Οι κάτοχοι φουσκωτών καλύτερα να δέσουν τα σκάφη τους στο λιμάνι την Πέμπτη με τα 6 και 7 μποφόρ», συμβουλεύει ο κ. Ζιακόπουλος. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, πάντως, αναμένεται και πάλι άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία ώστοσο θα κυμανθεί από 37 έως 39 βαθμούς.

Υψηλές τιμές όζοντος

Ως συνέπεια του καύσωνα σημειώθηκε υπέρβαση του ορίου όζοντος στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας. Χθες, Δευτέρα, καταγράφηκαν υπερβάσεις στον σταθμό της Νέας Σμύρνης και της Αγίας Παρασκευής, όπου οι τιμές του όζοντος έφθασαν τα 186μg/m3 και τα 181μg/m3 αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι το όριο ενημέρωσης του κοινού έχει ορισθεί στα 180μg/m3. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, παιδιά και ηλικιωμένους, να προτιμούν τους εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και την έντονη σωματική άσκηση. Παράλληλα, λόγω των ειδικών συνθηκών που θα επικρατήσουν από σήμερα συστήνεται ο περιορισμός χρήσης των Ι. Χ., αν και από χθες έπαψε να ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο, η μετακίνηση με ΜΜΜ, η κατά το δυνατόν αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων και ο ανεφοδιασμός μετά τη δύση του ηλίου, αλλά και ο περιορισμός λειτουργίας μονάδων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, βαφεία κ. λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή