Αποψη: Ενα αδιαφανές κύκλωμα

Αποψη: Ενα αδιαφανές κύκλωμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι γενικά ιδιαίτερα συμπαθής η τάξη των ταξιτζήδων. Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως και σε κανένα άλλο επάγγελμα, αλλά δεν υπάρχει πολίτης απανταχού της Ελλάδας που να μην έχει μία τουλάχιστον κακή εμπειρία με ταξί. Οχι, βέβαια, ότι η συμπεριφορά τους διαφέρει από τη συμπεριφορά του μέσου Ελληνα, ίσως μάλιστα να είναι και αντιπροσωπευτική. Η δική τους συμπεριφορά, όμως, είναι ορατή και συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία εικόνας που δεν είναι ελκυστική για μία τουριστική χώρα.

Με αυτήν την έννοια, ανάλογη ήταν και η αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί στην απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει το επάγγελμά τους. Δεν αρκέστηκαν στην απεργία, αλλά προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε λιμάνια και αεροδρόμια, σε καταλήψεις αιθουσών αναμονής, σε δημόσιες πυρπολήσεις παλαιών οχημάτων, ακόμη και σε προπηλακισμούς. Οπως ακριβώς κάνουν και τόσες άλλες συντεχνίες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αδιαφορώντας αν με τη στάση τους… πυροβολούν ουσιαστικά το πόδι τους, που στην περίπτωση των ταξιτζήδων είναι, βέβαια, ο τουρισμός, ειδικά το καλοκαίρι.

Το άνοιγμα του επαγγέλματος στα ταξί στη χώρα μας δεν είναι τόσο ζήτημα αριθμητικό. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει υπερπληθώρα ταξί στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα προέκυψε εδώ και χρόνια εξαιτίας της αδιαφάνειας που περιέβαλλε την απόκτηση της άδειας για ταξί, τη μεταβίβασή της, καθώς και τις υπόλοιπες διαδικασίες στο συγκεκριμένο κύκλωμα. Ολα γίνονταν κάτω από το τραπέζι, η άδεια έφτασε να αποτελεί σοβαρό, αλλά όχι και διαφανές, περιουσιακό στοιχείο, υπάρχουν κάτοχοι αδειών που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα, η φοροδιαφυγή στις μεταβιβάσεις ήταν καθεστώς και φυσικά, ούτε λόγος για «πόθεν έσχες», το όλο κύκλωμα ανέδιδε έντονη οσμή διαφθοράς.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και άρχισαν να τίθενται οι όροι για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, ήταν επόμενο «το μαχαίρι» να φτάσει και στους ταξιτζήδες. Το σημερινό καθεστώς της πλήρους αδιαφάνειας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει, όμως, να ληφθεί μέριμνα και για όσους πήραν πρόσφατα δάνειο για να αποκτήσουν μία άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή