Επ’ αόριστον απεργία, πολλή ένταση

Επ’ αόριστον απεργία, πολλή ένταση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, την ίδια ώρα που οι αυτοκινητιστές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εξαγγέλλοντας συνέχιση επ’ αόριστον της απεργίας, που συνοδεύεται από αποκλεισμούς σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Μόνον χθες, στον απόηχο όσων έλαβαν χώρα τη Δευτέρα στον Πειραιά, αλλά και των πληροφοριών για αποκλεισμούς περιφερειακών λιμένων, όπως το Ηράκλειο, τουλάχιστον τρία κρουαζιερόπλοια άλλαξαν ρότα προς άλλα «ασφαλή» λιμάνια, αμαυρώνοντας έτι περαιτέρω την εικόνα της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση καλύπτει τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Ραγκούση, αν και στελέχη του κόμματος επισημαίνουν το «άκαιρο» της πρωτοβουλίας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος αρνήθηκε ότι υπάρχει μεταβολή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα και απευθύνθηκε στη Ν. Δ. καλώντας την να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ ή κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, να καταδικάσει την ανεύθυνη, όπως είπε, στάση των ιδιοκτητών ταξί και να αναλογιστεί το κόστος από τις κινητοποιήσεις.

Αντίδραση Ν.Δ.

Με οξύ τρόπο αντέδρασε η Ν. Δ., χαρακτηρίζοντας «αρχιτέκτονα του χάους» τον κ. Ραγκούση και απαντώντας ευθέως στους κυβερνητικούς υπαινιγμούς για υποκίνηση των αντιδράσεων. Από τη Συγγρού αφ’ ενός θύμιζαν τη συμμετοχή πράσινων στελεχών στις κινητοποιήσεις των ταξί και, κυρίως, υπενθύμιζαν -με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό- την παρουσία του νυν πρωθυπουργού αλλά και του Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλάι απεργών κατά τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, από την πλευρά τους, εμφανίζοντας αμετακίνητοι. Στην Αθήνα περίπου 2.000 συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ και πορεύθηκαν προς το Σύνταγμα. Αργά χθες το απόγευμα, περισσότερα από χίλια οχήματα συγκεντρώθηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, επιτρέποντας μεν την κυκλοφορία, όχι όμως και την καταβολή των διοδίων επί δίωρο.

Η ανεκδιήγητη ταλαιπωρία πολλών τουριστών από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν αρκετή ώστε κάποια κρουαζιερόπλοια να ακυρώσουν την άφιξή τους εκεί. Το κρουαζιερόπλοιο «Harmony» με 2.500 επιβάτες προτίμησε το λιμάνι του Ναυπλίου. Το «Spledure of the Seas» έβαλε πλώρη για Ηράκλειο Κρήτης, μεσοπέλαγα όμως άλλαξε ρότα για να αποφύγει τα εκεί μπλόκα. Τελικώς, οι περίπου 2.000 επιβάτες του αποβιβάστηκαν στα Χανιά, όπου έφθασαν και οι 3.000 επιβάτες του Solstice Celebrity Cruises.

Περίπου 1.000 απεργοί ιδιοκτήτες ταξί στη Θεσσαλονίκη κατευθύνθηκαν στον κόμβο του αεροδρομίου. Λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο σημείο, άφησαν τα οχήματά τους και πορεύθηκαν πεζή έως το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου απέκλεισαν για μία ώρα τις εισόδους στις αίθουσες αφίξεων. Συμβολική κατάληψη στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες ταξί της Φλώρινας, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα. Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης προχώρησαν στην Κομοτηνή, συμβολική κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Καβάλας. Δύο πύλες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης αποκλείστηκαν, ενώ τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο κατέλαβε άλλη ομάδα. Στη Ρόδο έγιναν δύο παράλληλες πορείες με προορισμό την πλατεία Δημαρχείου.

Στην Πάτρα

Στην Πελοπόννησο, αρχικά, οι απεργοί απέκλεισαν μερικώς το νέο λιμάνι της Πάτρας, εν συνεχεία περίπου 200 συγκεντρώθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έξοδος επιβατών πτήσης τσάρτερ. Κατόπιν, αποκλείστηκε το λιμάνι στην Κυλλήνης και στο Κατάκολο, χωρίς να εμποδίζουν την έξοδο των λεωφορείων. Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο διαμαρτυρίας τους, επισημαίνοντας ότι «ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, προκαλεί τεράστιες ζημίες τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα της χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή