Προκλητικός Ερντογάν για Κύπρο

Προκλητικός Ερντογάν για Κύπρο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρός, προκλητικός και αδιάλλακτος σε σχέση με το Κυπριακό εμφανίσθηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στα Κατεχόμενα για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα παγώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε. εάν μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορούμε να συνομιλούμε με ένα κράτος που δεν αναγνωρίζουμε». Απέκλεισε την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο και την επιστροφή του Ριζοκάρπασου και της Μόρφου, ενώ παρέπεμψε σε «σχέδιο Β» σε περίπτωση που, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν και «θα πρέπει να σταματήσουν».

Αμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια να δηλώνει ότι οι αναφορές Ερντογάν «όζουν κυνισμού» και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη να επισημαίνει ότι η Αγκυρα «αντί να επιδεικνύει βούληση για επίλυση, προσπαθεί να υπαγορεύσει στην Ε.Ε. τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της».

Οι δηλώσεις Ερντογάν βάρυναν περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην Κύπρο, λόγω της επετείου της εισβολής, αλλά και της πρόσφατης μοιραίας έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», που έχει οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση. Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε χθες από τον κ. Μάρκο Κυπριανού να επανεξετάσει την απόφασή του να παραιτηθεί. Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού επέμεινε στην παραίτησή του και θα παραμείνει στη θέση του για λίγες ημέρες, μέχρι να ορισθεί αντικαταστάτης. Χθες, ο κ. Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, συμφώνησαν σε διαδικασία εντατικών διαβουλεύσεων. Από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιουλίου, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα έχουν 19 ολοήμερες συναντήσεις. Στόχος είναι να διατρέξουν όλα τα κεφάλαια επί των οποίων εξελίσσονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνουν για πρόοδο στη διαδικασία, ενώ προκαλεί εύλογο προβληματισμό η επιλογή της Αγκυρας να οξύνει τους τόνους της αδιαλλαξίας τη στιγμή που από τον ΟΗΕ καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί κοινός τόπος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση.

Στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Λαμπρινίδης επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας στη διπλωματική – διαπραγματευτική προσπάθεια του κ. Χριστόφια, ενώ ανάλογο μήνυμα μετέφερε στη Λευκωσία και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την εισβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή