«Θα υποβαθμιστούν οι σπουδές»

«Θα υποβαθμιστούν οι σπουδές»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση τριετών προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ και η κατάργηση των υπαρχόντων Τμημάτων θα οδηγήσει, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), σε υποβάθμιση των σπουδών και της ποιότητας άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Χθες, το προεδρείο του ΤΕΕ και εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών μελέτησαν τις αλλαγές που επιφέρει στις σπουδές των μηχανικών το σ/ν για τα ΑΕΙ, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. «Στη χώρα έχουμε 107.000 διπλωματούχους μηχανικούς υψηλού επιπέδου σπουδών και κατάρτισης. Το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα για 3ετή προγράμματα σπουδών και η κατάργηση της δομής των υπαρχόντων Τμημάτων (δηλαδή, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων κ.ά.) θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των σπουδών και της ποιότητας άσκησης του επαγγέλματος, με άμεσο κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας. Τα προγράμματα σπουδών και, επομένως, οι ειδικότητες των Μηχανικών κινδυνεύουν να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, με μικρό επαγγελματικό εύρος και σε αναντίστοιχα επιστημονικά πεδία. Η τάση σε Ευρώπη και όλο τον κόσμο είναι η κατάργηση του μοντέλου της Μπολόνια (προβλέπει τριετείς προπτυχιακές σπουδές, διετείς μεταπτυχιακές και τριετή κύκλο διδακτορικού). Αλλωστε, όπου εφαρμόστηκε διαπιστώθηκε ότι το 3+2 δεν ισοδυναμεί με τον ενιαίο 5ετή κύκλο σπουδών των μηχανικών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.

«Καλούμε τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας σε ενιαία στάση και δράση, καθώς και το υπουργείο να προχωρήσει, επιτέλους, σε διάλογο, ώστε η Ανώτατη Παιδεία να διαμορφωθεί σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, της ανάπτυξης, της σύνδεσης του πανεπιστημίου με τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή