Ερώτηση στον Παπαϊωάννου για αποζημιώσεις Διστόμου

Ερώτηση στον Παπαϊωάννου για αποζημιώσεις Διστόμου

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δώσει την άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να προβούν οι Διστομίτες συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού Δημοσίου, ζητούν τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οι βουλευτές κ. Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας οφείλει να καταβάλει στους συγγενείς και δικαιούχους των θυμάτων του Διστόμου, βάσει αμετάκλητης απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων προ δεκαετίας, αλλά και πρόσφατης απόφασης του ιταλικού δικαστηρίου, το ποσό περίπου εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ, συνυπολογιζομένων των τόκων.

Οπως επισημαίνουν, επειδή η Γερμανία αρνείται να συμμορφωθεί και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού της Δικαιοσύνης», ερωτούν τον κ. Παπαϊωάννου αν προτίθεται να χορηγήσει την άδεια. Υπενθυμίζεται ότι για την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου εκκρεμεί προσφυγή του γερμανικού Δημοσίου στο Δικαστήριο της Χάγης και ότι προ δεκαετίας ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος δεν είχε χορηγήσει άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή