ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παρανομίες σε δύο πρατήρια καυσίμων

«Πρεμιέρα» με δύο δικογραφίες εις βάρος ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων έκανε χθες η Οικονομική Αστυνομία. Μετά από ελέγχους που διενήργησε Τετάρτη και Πέμπτη το τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της νέας υπηρεσίας, εντοπίστηκε πρατήριο στην Εθνική οδό Αθήνας – Πάτρας, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ ύψους 16.500 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από έλεγχο σε παραστατικά έγγραφα και ογκομέτρηση στις δεξαμενές πρατηρίου στη Μανωλάδα Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του είχε διακινήσει παράνομα 16.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης. Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για λαθρεμπορία. Οι δικογραφίες θα υποβληθούν στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ενώ θα ενημερωθούν σχετικά και οι αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή προστίμων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Αίτημα Ν. Παντελή για ενημέρωση

Να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που διερευνώνται δικαστικά, ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τις εισαγγελίες εφετών και πρωτοδικών της χώρας να στείλουν στοιχεία για όλες τις ανοιχτές υποθέσεις που αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, παράβαση του νόμου για χρέη στο Δημόσιο, παράβαση τελωνειακού κώδικα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οικονομικά αδικήματα σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

«Ασημένιος» ο Γιαννιώτης

Το ασημένιο μετάλλιο, με 56΄17΄΄4, κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 5 χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτό νερό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, που γίνεται στην Κίνα. Πρώτευσε ο Γερμανός Λουρτς με 56΄16΄΄6, ενώ 3ος ήταν ο Ρώσος Ντράτσεφ με 56΄18΄΄5. Ο Αντώνης Φωκαΐδης τερμάτισε 29ος με 56΄46΄΄0. Στις γυναίκες, η Κέλυ Αραούζου ακυρώθηκε. Τα μετάλλια κατέκτησαν οι Ομπερσον (Ελβετία), Μιλέρ (Γαλλία) και Τουίτσελ (ΗΠΑ). Οι Δέσποινα Σολωμού – Ευαγγελία Πλατανιώτη ανεδείχθησαν 10ες στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης. Τα μετάλλια πήραν, κατά σειρά, οι Ρωσία, Κίνα, Ισπανία. Ο Κινέζος Χε Τσονγκ νίκησε στις καταδύσεις από 3 μ.

ΕΣΠΑ 2007-2013

Επαναξιολόγηση προγραμμάτων

Στην επαναξιολόγηση των προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία «διανέμονται» σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό στο πλαίσιο της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και της διά βίου μάθησης, προχωρεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι πριν από λίγες ημέρες έλαβε την απόφαση να «παγώσει» όλα τα σχετικά προγράμματα στο υπουργείο, καθώς διαπίστωσε μεγάλη αντιδικία, ανταγωνισμό και ύβρεις μεταξύ των γιατρών. Και πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα, που θα επαναξιολογήσει από την αρχή αυτά τα προγράμματα. Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνει επιχειρησιακό πρόγραμμα για υγεία – πρόνοια, που σημαίνει ότι γι’ αυτές τις δράσεις κατανέμονται κονδύλια από τα πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα εννέα τομεακά. Συνολικά τα κονδύλια για δράσεις στην υγεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο τμήμα αφορά σε τεχνικά έργα) και η απορρόφηση αυτών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (περίπου στο 15%).

ΕΠΑΙΤΕΙΑ

Περισσότερα παιδιά από Βουλγαρία

Αύξηση της επαιτείας παιδιών από τη Βουλγαρία καταγράφει έρευνα της κοινωνικής οργάνωσης «Αρσις», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με βουλγαρική ΜΚΟ και τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση για την προστασία των παιδιών Terres des homes. Η έρευνα εντόπισε 62 παιδιά στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης που σπρώχνονται στην παραβατικότητα. Καταγράφηκαν περιπτώσεις παιδιών ή γυναικών με νήπια στην αγκαλιά που «νοικιάζονται» στα κυκλώματα για λίγα χρήματα. Τα ανήλικα κορίτσια κλέβουν συνήθως πορτοφόλια και τα αγόρια επαιτούν σε φανάρια. Η ΜΚΟ «Αρσις» υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και των κοινωνικών υπηρεσιών Ελλάδας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Νόμιμα κρίθηκαν σχέδια Π.Δ.

Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος. Ειδικότερα, με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος – ΕΠΕ (ΝΠΙΔ), το οποίο αποτελείται από 27 άρθρα, ρυθμίζονται ο σκοπός και οι πόροι της ΕΠΕ, ο τρόπος εκλογής των οργάνων της και οι αρμοδιότητές τους, καθώς και θέματα οικονομικής διοίκησής της. Με το δεύτερο σχέδιο Π.Δ., που αποτελείται από 46 άρθρα και αφορά τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται ο σκοπός και οι πόροι των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, όπως και η σύσταση, ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητες των οργάνων των ΠΕΔ και των ΚΕΔΕ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2011

Λιγότεροι λαθρομετανάστες

Μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου συνελήφθησαν 34.534 παράνομοι μετανάστες αντί 61.028 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Παρόμοια τάση παρατηρείται στις συλλήψεις διακινητών, με τον αριθμό τους από 649 να μειώνεται στους 336. Κύρια πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών αποτελεί η ελληνοτουρκική μεθόριος, όπου αντίθετα με τη γενική τάση ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν αυξήθηκε από 13.266 πέρυσι σε 16.202 το πρώτο εξάμηνο φέτος.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ

Νέα πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, στις Βολίμες Ζακύνθου. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι πρόκειται για την 20ή πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στο διάστημα από τις 7 Ιουλίου έως σήμερα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετείχαν 15 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Δύο ακόμα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον νομό Ιωαννίνων, στις θέσεις «Καστρίτσα» και «Αργυροχώρι», ενώ κατά τις απογευματινές ώρες φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Θούριο Βοιωτίας και σε αγροτοδασική έκταση στο Κίτσι Κορωπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή