ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξι δικογραφίες για πάνω από 600 πινακίδες ταξί

Εξι δικογραφίες που αφορούν πάνω από 600 αριθμούς πινακίδων ταξί που συμμετείχαν στα μπλόκα του εθνικού οδικού δικτύου, της Αττικής Οδού, αλλά και του αεροδρομίου έχουν σχηματιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, διετάχθη προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση αδικημάτων, όπως παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, αλλά και παράνομης βίας. Τα περιστατικά που αφορούν οι δικογραφίες έχουν συμβεί από τις 17.7 μέχρι και χθες στο αεροδρόμιο, την Αττική Οδό και στα διόδια Αφιδνών, Μάνδρας και Ρουπακίου. Η προανάκριση θα διενεργηθεί από την αστυνομία, η οποία καλείται να ταυτοποιήσει τις πινακίδες προκειμένου εν συνεχεία οι ιδιοκτήτες των ταξί να κληθούν σε ανωμοτί εξηγήσεις. Η αστυνομία από την αρχή των κινητοποιήσεων έως και χθες είχε συνολικά σχηματίσει 59 δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε όλη την Ελλάδα.

Χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, μετά την έκκληση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των αεροδρομίων και των λιμανιών, έδωσε εντολή προς τις αστυνομικές αρχές να σχηματίζουν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, να αφαιρούνται οι πινακίδες των οχημάτων που κλείνουν αεροδρόμια και λιμάνια και να παραπέμπονται οι αυτοκινητιστές με την αυτόφωρο διαδικασία. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι όταν σχηματίζονται δικογραφίες εις βάρος ιδιοκτητών ταξί πρέπει να εξασφαλίζεται η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των αυτοκινητιστών και του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος), με τη δεύτερη να δηλώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα των αυτοκινητιστών. Απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να μην παρεμποδίζουν άλλες δραστηριότητες.

Κρίσιμη για την πορεία των κινητοποιήσεων, πάντως, είναι η ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα συγκληθεί εκ νέου το κλαδικό σωματείο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας.

Στην Αθήνα, χθες, οι ιδιοκτήτες ταξί κατέλαβαν από το πρωί τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, σηκώνοντας τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων οχημάτων. Ηπιότερη ήταν χθες η στάση των ιδιοκτητών ταξί της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, καθώς συγκεντρώθηκαν σε 4 σταθμούς διοδίων στην εθνική οδό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, σηκώνοντας τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των εκδρομέων, ενώ μοίρασαν μπουκάλια με νερό, μαζί με ενημερωτικό υλικό, στους οδηγούς που κατευθύνονταν προς τη Χαλκιδική.

Ανοιχτά έμειναν και τα διόδια Μαλγάρων, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού. Σε πεζή πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου και σε κατάληψη της περιφέρειας Κρήτης προχώρησαν χθες οι ιδιοκτήτες ταξί του νησιού.