Επί τάπητος το ρυθμιστικό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πέντε συν ένα» επίμαχα σημεία περιλαμβάνει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής που κοινοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Αυθαίρετα, Ελληνικό, αυτοκινητόδρομοι, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και τουριστική κατοικία είναι οι ενότητες εκείνες για τις οποίες ο Οργανισμός Αθήνας έρχεται σε αντίθεση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ενδεικτικό του «φλέγοντος» των ζητημάτων είναι η δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι όλα είναι υπό αίρεση, μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης που ακολουθεί. Ποια είναι και «γιατί» τα «κόκκινα» σημεία του νέου ρυθμιστικού σχεδίου που φιλοδοξεί να «βάλει σε μια τάξη» πολεοδομικά, οικιστικά και περιβαλλοντικά στρεβλά δεκαετιών;

– Αυθαίρετα. Μιλώντας για την ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης, το ρυθμιστικό αναφέρει πως «δεν ακολουθείται η τυχόν αυθαίρετη δόμηση ή οικοπεδοποίηση, ώστε να επιβεβαιώνονται εκ των υστέρων παράνομες πρακτικές». Σε άλλο σημείο, το ρυθμιστικό αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και ετήσια καταγραφή (και δημοσιοποίηση) αυθαιρέτων και προστίμων. Ολα αυτά, ενώ το υπουργείο έχει εξαγγείλει ρυθμίσεις για γενικευμένη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έναντι αντιτίμου, ακόμα και όσων έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια κατά παράβαση αρτιοτήτων και όρων δόμησης.

– Αυτοκινητόδρομοι. Το ρυθμιστικό υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική, καθώς έχει αποδειχθεί (από το παράδειγμα της Αττικής Οδού) ότι «έλκουν» τη δόμηση και το «άπλωμα» της πόλης. Μοναδικές εξαιρέσεις, η επέκταση της Κύμης, η προέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και ο άξονας Ελευσίνας- Θήβας. Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του ρυθμιστικού ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το τελικό κείμενο του ρυθμιστικού θα ακολουθήσει «την πολιτική της κυβέρνησης για τους αυτοκινητόδρομους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση (την οποία άλλωστε επιδιώκουν και οι κατασκευαστικές εταιρείες).

– Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Το ρυθμιστικό προβλέπει ότι η αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων στην Αττική θα πρέπει να αποσκοπεί «τόσο στην κάλυψη των αναγκών χωροθέτησης λειτουργιών μητροπολιτικού επιπέδου, ιδίως του δημόσιου τομέα, όσο και στην αρμονική ένταξη αυτών στην περιοχή που τις περιβάλλει, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις τοπικές ανάγκες σε κοινωνική υποδομή ή ελεύθερους χώρους πρασίνου». Περαιτέρω, η επιλογή των τμημάτων των δημοσίων ακινήτων που επιδέχονται οικοδομικής εκμετάλλευσης, «γίνεται με τα χωρικά και αναπτυξιακά κριτήρια του Ρυθμιστικού Σχεδίου». Ολα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, στον οποίο η φύση της επένδυσης θεωρείται ισχυρότερη από οποιονδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό ή περιορισμό για την προστασία του περιβάλλοντος.

– Τουρισμός. Το ρυθμιστικό έρχεται ευθέως «κόντρα» στις προθέσεις της κυβέρνησης για την ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας με όρους δόμησης ξενοδοχείων. Οπως αναφέρει «ενθαρρύνεται η οργανωμένη ανάπτυξη ζωνών εντός των ήδη θεσμοθετημένων γενικών πολεοδομικών σχεδίων, όπου επιτρέπονται οι «σύνθετες ολοκληρωμένες» αναπτύξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και κατοικία, μόνο υπό τους όρους που αφορούν στην οικιστική ανάπτυξη, προς αποφυγή συγχύσεων με την παραθεριστική κατοικία και προβλημάτων συνταγματικότητας και επενδυτικής ανασφάλειας».

– Αξιοποίηση Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Αμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η τόνωση αθλητικών δραστηριοτήτων μεγάλου φάσματος, τόσο για την ενίσχυση της τουριστικής ελκυστικότητας, όσο και για την παρότρυνση όλων και ιδιαιτέρως των νέων». Αυτό βέβαια πρέπει να συνδυασθεί με την προσέλκυση επενδυτών.

– Ελληνικό. Το ρυθμιστικό επιμένει στον χαρακτηρισμό του ως μητροπολιτικό πάρκο, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιμετωπίζει το πράσινο ως κομμάτι, αλλά όχι ως κύριο χαρακτηριστικό του παλαιού αεροδρομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή