Παιχνίδια εξουσίας στα πανεπιστήμια

Παιχνίδια εξουσίας στα πανεπιστήμια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό είναι το θεσμικό αποτύπωμα που αναγνωρίζει η κοινωνία και σεβαστά τα προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. «Η γνώση είναι εξουσία. Και ο πρύτανης είναι ο εκπρόσωπος της εξουσίας αυτής», συνόψισε με νόημα στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Ευγενία Μπουρνόβα, εξηγώντας τους λόγους που οι πρυτάνεις επιμένουν στο σημερινό σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ παρότι γνωρίζουν εκ των προτέρων τα δεινά που θα περάσουν -θα λέγαμε αρκετοί…- τόσο για να εκλεγούν όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας τους: ψηφοθηρικά χατίρια στους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων και πανεπιστημιακούς προεκλογικά, συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ίδιου εκλογικού σώματος μετεκλογικά.

Και όμως, οι σημερινοί πρυτάνεις αντιδρούν στον νέο νόμο του υπ. Παιδείας που προτείνει θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ιδρύματος με εξωπανεπιστημιακά μέλη και αλλαγή στον τρόπο εκλογής πρύτανη. Οι αντιδράσεις των πρυτάνεων αναμένεται να καθαρογραφούν σήμερα, καθώς έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναμένεται να είναι έντονες, καθώς πλέον, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του ν/σ, από τον Σεπτέμβριο τα ΑΕΙ θα ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ιδρύματος θα πρέπει να εκλεγεί έως τις 15 Ιανουαρίου και είναι αυτό που θα εγκρίνει τον επόμενο προϋπολογισμό του ΑΕΙ. Αρα, εάν δεν εκλεγεί συμβούλιο, τίθεται υπό αίρεση η χρηματοδότηση του ΑΕΙ. Επίσης, οι σχολές πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων έως τις 30 Απριλίου, ενώ οι νέοι πρυτάνεις, κοσμήτορες και συγκλητικές Αρχές θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Αρα, έως τότε, οι νυν πρυτάνεις οφείλουν να παραδώσουν στους επόμενους. «Οσοι αντιδρούν στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης δεν μπορεί να προβάλλουν το αυτοδιοίκητο όταν το ίδρυμα δεν είναι σε θέση να αυτοδιοικηθεί», σχολίασε, μιλώντας στην «Κ», εκφράζοντας συναδέλφους της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών κ. Ιωάννα Δελλαδέτσιμα, και «η λειτουργία των ΑΕΙ έχει μετατραπεί σε πλέγμα συντεχνιακών συμφερόντων και συνενοχής, που έχει εγκλωβίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών με σχέσεις αλληλοεξάρτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή