Καθυστερούν τα μέτρα πρόληψης για τον ιό του Νείλου

Καθυστερούν τα μέτρα πρόληψης για τον ιό του Νείλου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με… ευχές έχουν αντιμετωπίσει φέτος οι κρατικές υπηρεσίες και η τοπική αυτοδιοίκηση τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και ενέσκηψε πέρυσι σε νομούς Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Τρεις μήνες μετά την ενδεδειγμένη έναρξη των προγραμμάτων καταπολέμησης (Μάιος) και ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την επανεμφάνισή του τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (ανιχνεύτηκε σε περιστέρια και άλλα πτηνά κλωβών παρατήρησης σε Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη και αλλού) οι διαγωνισμοί ανάθεσης των έργων καταπολέμησης μόλις τώρα ολοκληρώθηκαν, ενώ αρκετοί νομοί ακόμη περιμένουν.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το έργο καταπολέμησης, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, αναμένει ακόμη την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η περίοδος για την ανάγκη εφαρμογής του ολοκληρώνεται και τυπικά τον ερχόμενο μήνα. Την αδυναμία υπηρεσιών και δήμων να προετοιμαστούν έγκαιρα για το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιού διαπιστώθηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδη.

Στην Ημαθία

Στον νομό Ημαθίας, στον οποίο πέρυσι καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα, ο διαγωνισμός για ψεκασμούς ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε λάβει την πρωτοβουλία να διενεργήσει επιλεκτικά ψεκασμούς σε σημεία υψηλού κινδύνου.

Με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και στον νομό Σερρών (κόστος έργου 900.000 ευρώ), όπου έχει καταργηθεί λόγω «Καλλικράτη» το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών. Στη φετινή περίοδο, η οποία έχει χαρακτηριστεί αυξημένης επιφυλακής, εκτός της Θεσσαλονίκης, οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς είναι αυτοί που υλοποιούν έγκαιρα τα προγράμματα καταπολέμησης.

Ο υφυπουργός επέρριψε για τις καθυστερήσεις μερίδιο ευθύνης στους δήμους στους οποίους ανήκουν αρμοδιότητες και πόροι για τον σκοπό αυτόν. Πέρυσι το πρώτο κρούσμα σε νοσοκομείο είχε καταγραφεί στις αρχές Αυγούστου. Μέχρι χθες δεν αναφέρθηκε κρούσμα σε κάτοικο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν εξεταστεί δείγματα από 120 άτομα (τα 60 από τον νομό Θεσσαλονίκης) τα συμπτώματα των οποίων είχαν θεωρηθεί ύποπτα.

«Ελπίζουμε»

«Και φέτος περιμένουμε κρούσματα, απλώς ελπίζουμε με την προετοιμασία που έχουμε κάνει να είναι λιγότερα από πέρυσι και η θνητότητα μικρότερη» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού. Η επιδημιολογική έρευνα που έγινε τον χειμώνα σε Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια και 25 χωριά – κωμοπόλεις των νομών Πέλλας και Ημαθίας έδειξε αυξημένη παρουσία του ιού έως 10% σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, 5,6% σε πόλεις έως 20.000 κατοίκους και 1,4% στις μεγαλύτερες πόλεις.

Πέρυσι μολύνθηκαν από τον ιό χιλιάδες άτομα, 260 χρειάστηκε να νοσηλευτούν και 37 έχασαν την ζωή τους, κυρίως ηλικιωμένοι με άλλο υποκείμενο νόσημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή