Σύντομα μικρές μονάδες ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία

Σύντομα μικρές μονάδες ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενό χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία μικρών μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων σε χρήστες ναρκωτικών στα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης θέτει το υπουργείο Υγείας, με βασικό στόχο τον Νοέμβριο να έχει εξαλειφθεί η «λίστα της ντροπής» των χρηστών που περιμένουν ακόμα και επτά χρόνια να ενταχθούν σε πρόγραμμα του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών.

Τα 23 νοσοκομεία της Αττικής που είναι σε θέση να αναπτύξουν σχετικές μονάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν έως αύριο τις προτάσεις τους στον υφυπουργό κ. Μιχάλη Τιμοσίδη σχετικά με τους χώρους που θα διαθέσουν για να στεγασθούν οι μονάδες. Οι «οδηγίες» που έχουν δοθεί κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη -και κυρίαρχη- αφορά την αξιοποίηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων, οι οποίες ωστόσο πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΚΑΝΑ, όπως π.χ. ξεχωριστή είσοδο κ.ά. Εάν η αξιοποίηση υφιστάμενων κτιρίων δεν είναι εφικτή, τότε οι διοικητές θα πρέπει να υποδείξουν χώρους στην περίμετρο των νοσοκομείων όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν κινητές εγκαταστάσεις για να στεγασθούν οι μονάδες. Σε κάθε περίπτωση οι διοικητές συνεργάζονται και με την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να καταλήξουν στις πιο «σωστές» λύσεις. Την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Τιμοσίδης θα έχει συνεργασία και με τους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στους οποίους επίσης θα δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις και θα τεθεί χρονικός ορίζοντας λίγων ημερών, προκειμένου να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι οι μονάδες που θα αναπτυχθούν στα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν στο πλαίσιο του θεραπευτικού προγράμματος 100-120 χρήστες. Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ που βρίσκεται στον Πειραιά θα κλείσει την 1η Οκτωβρίου, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασισθεί το μέλλον των δύο μονάδων του κέντρου της Αθήνας.

Αναβάθμιση του Κέντρου

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας και η οποία από πλευράς υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παρεμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσω των κινητών του μονάδων, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο έκδοσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ κάρτας Υγείας σε μετανάστες που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, και η οποία θα αποτελεί ένα είδος «ηλεκτρονικού» ιατρικού φακέλου.

«Το υπουργείο έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες. Με δύο σήμερα και με πέντε από τον Σεπτέμβριο μονάδες Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής επιτήρησης των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης. «Ο συγκεκριμένος πληθυσμός λόγω των συνθηκών περίθαλψης στις χώρες προέλευσης αποτελεί υγειονομική βόμβα, καθώς ασθένειες όπως το έιτζ και η ανθεκτική φυματίωση εμφανίζονται με υψηλή συχνότητα σε αυτόν. Είναι βόμβα που κινδυνεύει να εκραγεί λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοσίδη, στο πλαίσιο των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας εντάσσεται και η ανεύρεση στέγης για ευάλωτες ομάδες, όπως γυναίκες με μικρά παιδιά και ανήλικοι. Κατόπιν τούτου, εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης – αναβάθμισης εγκαταλελειμμένων κτιρίων περιουσίας του υπουργείου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή