Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στην καθαριότητα

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στην καθαριότητα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το καυτό θέμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χρησιμοποίησης ιδιωτών στον τομέα της Καθαριότητας «ανοίγει» η πρόθεση του Δήμου Λαγκαδά να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε διαγωνισμό για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση «καλλικρατικούς» δήμους της χώρας που έχει δημιουργηθεί από τη συνένωση 7 δήμων της περιοχής (Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Σοχού, Βερτίσκου και Κορώνειας) και αδυνατεί πλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ Ι. Αναστασιάδη, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σήμερα, ο Δήμος Λαγκαδά διαθέτει για την καθαριότητα 70 εργαζομένους, οι περισσότεροι συμβασιούχοι, εκ των οποίων 40 οδηγοί απορριματοφόρων, και δαπανά ετησίως περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Χρειαζόμαστε λέει ο δήμαρχος 170 – 180 άτομα σ’ αυτόν τον τομέα», ενώ μελέτη που έγινε γι’ αυτό τον σκοπό έδειξε ότι ο δήμος με την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 500.000 έως 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη χρησιμοποίηση συνεργείων ιδιωτικών εταιρειών στην αποκομιδή, υποστηρίζοντας ότι έτσι οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι. Ο δήμαρχος Λαγκαδά αναμένει, όπως είπε, τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, αλλά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η πρόθεση πριν από λίγο καιρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη να χρησιμοποιήσει ιδιωτικά συνεργεία στην αποκομιδή την περίοδο που τα βουνά των σκουπιδιών «έπνιγαν» την πόλη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους στην καθαριότητα και από δημοτικές παρατάξεις, με αποτέλεσμα η απασχόλησή τους να περιοριστεί στις ημέρες της έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το ζήτημα της χρησιμοποίησης των ιδιωτικών συνεργείων για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης παραμένει από τότε ανοιχτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή