Μείωση κατά 85% στην αγορά φαρμάκου με την ηλεκτρονική «δημοπρασία»

Μείωση κατά 85% στην αγορά φαρμάκου με την ηλεκτρονική «δημοπρασία»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική εξοικονόμηση πόρων εγκαινιάστηκε χθες η διαδικασία της ηλεκτρονικής «δημοπρασίας» για την αγορά φαρμάκων στον χώρο της περίθαλψης. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορούσε την αγορά της αντιβιοτικής ουσίας σιπροφλοξασίνη για τρία μεγάλα νοσοκομεία με αρχικό προϋπολογισμό περί τα 1,5 εκατ. ευρώ (το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο περυσινό κόστος αγοράς της ουσίας). Μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της δημοπρασίας, η σχετική τιμή είχε ήδη «πέσει» μέσω μειοδοτικών προσφορών στις 300.000 ευρώ και τελικά έκλεισε στις 222.000 ευρώ σε ελληνική εταιρεία (μείωση της τάξης του 85%). Συνολικά συμμετείχαν 14 εταιρείες. Η εξέλιξη είχε διαφανεί από προχθές όταν η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ανοίγοντας τις γραπτές προσφορές των εταιρειών -στην πρώτη φάση του διαγωνισμού- διαπίστωσε ότι αυτές ήταν ήδη στο 50% του αρχικού προϋπολογισμού. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ηλεκτρονική δημοπρασία για άλλες 42 δραστικές ουσίες συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων, χαρακτήρισε αυτή την πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία ως «οδηγό» για τις προμήθειες υλικών ακόμα και αναλώσιμων στον χώρο της Υγείας, σημειώνοντας ότι τα περιθώρια για μειώσεις στις τιμές είναι πολλά. Τόνισε δε ότι στόχος είναι «να επιφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στην κερδοσκοπία και τη σπατάλη».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στις υποχρεώσεις του υπουργείου έως το τέλος του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων και το τελικό σχέδιο συνενώσεων των «δυνάμεων του ΕΣΥ». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόταση του διοικητή της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρη Μουσιώνη, για «κατάργηση των κλινικών και αντικατάστασής τους με τμήματα», η οποία όπως είπε εξετάζεται. Στην πράξη σημαίνει ότι σε κάθε νοσοκομείο θα υπάρχουν τομείς -παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός- και η διάθεση των κλινών θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αντιδράσεις για τις συνενώσεις τμημάτων στα νοσοκομεία, έκανε λόγο για «πελατειακό κράτος» και στον χώρο της Υγείας που συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προκειμένου, όπως είπε, «να μην πειράξουμε τον «κανακάρη» κανενός».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συγχώνευση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνοντας ότι η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και για την υλοποίηση της συγχώνευσης αναμενόταν η έγκριση του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή