Ιπποφαές, ένα πολυδύναμο φυτό, πολλά υποσχόμενο

Ιπποφαές, ένα πολυδύναμο φυτό, πολλά υποσχόμενο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το ιπποφαές, ένα φυτό με αλλόκοτο όνομα -του δόθηκε από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου-, «επιστρέφει» στη Μακεδονία. Με τον ενθουσιασμό της παραγωγής ενός πολυδύναμου και πολλά υποσχόμενου φυτού, 15 νέοι καλλιεργητές από την Αιανή Κοζάνης επένδυσαν το μέλλον τους στην καλλιέργειά του με στόχο να αποτελέσουν τον πυρήνα της παραγωγής του στη χώρα.

Τον τελευταίο χρόνο εισήγαγαν φυτά από τη Γερμανία και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν απέναντι στην άγνωστη για την Ελλάδα καλλιέργεια δημιούργησαν τον πρώτο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυδύναμων Φυτών Δ. Μακεδονίας. Ο βασικός στόχος των νέων (και σε ηλικία) αγροτών είναι η καλλιέργεια του ιπποφαούς (και άλλων πολυδύναμων φυτών αργότερα), η εξάπλωσή του στην περιοχή και κατόπιν η δημιουργία μιας μεταποιητικής μονάδας για χυμό και λάδι που θα επιτρέψει τη διάθεσή του με ετικέτα στην αγορά. Σαράντα στρέμματα με ιπποφαές καλλιεργούνται ήδη. Εχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό άλλοι 40 αγρότες και σύντομα η καλλιέργειά του θα φτάνει τα 300 στρέμματα, ανέφερε ο κ. Αρ. Γκουλιάφας, από τους πρώτους που το εισήγαγαν στην περιοχή. Οι παραγωγοί αναμένουν σοδειές από τα χωράφια τους το 2014, αλλά αυτό δεν εμποδίζει δεκάδες ενδιαφερομένους από Κρήτη, Πελοπόννησο, Ξάνθη, Λαμία και αλλού να αναζητήσουν την εμπειρία των καλλιεργητών της Αιανής.

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός) υποστηρίζει ενεργά τη δυναμικότητα του θαυματουργού φυτού. «Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για μια νέα καλλιέργεια», ανέφερε ο προεδρος του ινστιτούτου κ. Χρ. Τράντης. «Είναι αφενός η προσπάθεια αλλαγής της υφιστάμενης νοοτροπίας των επιδοτήσεων και αφετέρου της καλλιέργειας επιχειρηματικής συνείδησης στους ίδιους τους παραγωγούς για να μην πέφτουν θύματα στα διάφορα πιράνχας του εμπορίου».

Και άλλες προσπάθειες

«Είναι δυσκολο για τους αγρότες, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε άλλες πρακτικές. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, αλλά οι συγκεκριμένοι φαίνονται διατεθειμένοι να τολμήσουν», πρόσθεσε ο κ. Τράντης. Σύντομα θα ακολουθήσουν προσπάθειες για την καλλιέργεια πολυδύναμων φυτών όπως το γκότζι μπέρι, το κράνο, τα μύρτιλα, που ευδοκιμούν στα ψηλότερα και χαμηλότερα υψόμετρα της Δ. Μακεδονίας. Οι κρατικές υπηρεσίες του γεωργικού τομέα απουσιάζουν στην παρούσα φάση, ακόμα και στην περίπτωση που «ειδικοί» από τα Ιωάννινα εισήγαγαν τα φυτά, τα διέθεσαν στους καλλιεργητές και μετά τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους. Μόνο το ινστιτούτο στηρίζει την προσπάθεια ερευνητικά, επιστημονικά, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των καλλιεργητών, την παρακολούθηση από εξειδικευμένους γεωπόνους, με κυριότερο άξονα τη δημιουργία μονάδας μεταποίησης. «Αυτό θα επιτρέψει», σύμφωνα με τον κ. Τράντη, «λειτουργικά τρόφιμα με μεγάλη ζήτηση σήμερα, όπως το ιπποφαές, να συνδυαστούν με άλλες τοπικές καλλιέργειες, όπως τα μήλα Εορδαίας ή το μέλι».

Από τα αρχαιότερα σε Ευρώπη και Ασία

Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της Ευρώπης και της Ασίας και ανήκει στις λεγόμενες σούπερ τροφές. Περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, λιπαρά οξέα ω-3 και ω-7, βιταμίνη Ε. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί εισαγόμενο ως πηκτός χυμός που αραιώνεται με νερό. Μια κουταλιά της σούπας καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C κατά 125%. Βοηθάει πολύ σε περιόδους έντονης δραστηριότητας, αδυναμίας, ανορεξίας, δίαιτας ή έντονου στρες. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό για αθλητές, μαθητές και βοηθάει στην αντιγηραντική προστασία του οργανισμού.

Οι Ρώσοι το χρησιμοποιούν στη διατροφή των αστροναυτών και οι Κινέζοι το τοποθετούν στην πρωτη 10άδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής, συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Οφείλει το όνομά του στα στρατεύματα του Μ. Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους στρογγυλούς καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, δηλ. φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος+φάος, δηλαδή φως, λάμψη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή