Τώρα διακοπές και με ποδήλατο

Τώρα διακοπές και με ποδήλατο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή είναι φέτος η παρουσία ποδηλάτων σε μέσα μεταφοράς και τουριστικές περιοχές. Φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι Ελληνες προγραμματίζουν διακοπές σε δύο ρόδες, εγκαινιάζοντας μια τάση που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει μετατρέψει εδώ και αρκετά χρόνια την τουριστική ποδηλασία σε προσοδοφόρο θεσμό. Το 45% των Γερμανών κάνει διακοπές με το ποδήλατό του, ενώ χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τουρκία έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικά δίκτυα ποδηλατόδρομων. Στην υλοποίηση μιας πρωτοποριακής ιδέας προχώρησε η Ισπανία, η οποία μετέτρεψε σε ποδηλατόδρομους και μονοπάτια πεζοπορίας ένα μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού της δικτύου το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον από τρένα, εξηγεί στην «Κ» η γραμματέας του συλλόγου Φίλοι του Ποδηλάτου, Λυδία Χατζηαλεξίου, η οποία επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της τουριστικής ποδηλασίας ενισχύει και οικονομικά τις επαρχιακές πόλεις από όπου διέρχονται οι ποδηλάτες.

Δυνατότητα μεταφοράς

Ωστόσο οι Ελληνες, αν και διαθέτουν έναν ιδανικό καιρό και μια χώρα με φυσικό περιβάλλον που ευνοεί τη χρήση ποδηλάτου για αναψυχή, βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο όσον αφορά την τουριστική ποδηλασία, με συνεχείς όμως τάσεις ενίσχυσης. «Οσο μπαίνει το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας τόσο αυξάνεται η χρήση του και σε άλλες δραστηριότητες της ζωής μας, όπως είναι οι διακοπές», περιγράφει η κ. Χατζηαλεξίου.

Οσοι σκέφτονται να πάνε διακοπές κάνοντας ορθοπεταλιές, έχουν μάλλον περισσότερες επιλογές από ό,τι νομίζουν. Μπορεί κανείς να πάει σε νησιωτικούς προορισμούς χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο, καθώς τα πλοία δεν έχουν περιορισμούς στο είδος ή τον αριθμό των ποδηλάτων που μπορούν να μεταφέρουν. Την ίδια στιγμή, πολλές είναι και οι δυνατότητες ενοικίασης ποδηλάτων σε αρκετά νησιά της χώρας, σε περίπτωση που κάποιος είναι διστακτικός να μετακινηθεί εξ ολοκλήρου με το ποδήλατο. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται και η μεταφορά ποδηλάτων στα αεροσκάφη, με την κάθε εταιρεία να ακολουθεί τη δική της πολιτική για τον τρόπο μεταφοράς τους (συσκευασμένα ή μη). Δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων παρέχουν και τα ΚΤΕΛ, ωστόσο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ποδηλάτων καθορίζεται σε κάθε διαδρομή ανάλογα με τις αποσκευές που μεταφέρονται από τους επιβάτες. Επειδή τα ποδήλατα αποθηκεύονται στον χώρο των αποσκευών, σε ένα γεμάτο ΚΤΕΛ συνήθως μπορούν να μεταφερθούν μέχρι δύο ποδήλατα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως οι ποδηλάτες στη μεταφορά του οχήματός τους με τρένο, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο απαγορεύθηκε η είσοδος ποδηλατών στους συρμούς του ΟΣΕ. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική οδηγία της Ε.Ε. η οποία καθιστά υποχρεωτική την παρουσία ειδικής υποδομής για τη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον», σχολιάζει η κ. Χατζηαλεξίου.

Αρκετοί είναι και οι ξένοι που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές με τα ποδήλατά τους, αποφεύγοντας, όπως είναι αναμενόμενο, το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Οσον αφορά τη μεταφορά των αποσκευών, η κ. Χατζηαλεξίου εξηγεί ότι είναι διαθέσιμος ειδικός εξοπλισμός (π.χ. σχάρες, ειδικοί κρεμαστοί σάκοι κ.ά.) που επιτρέπει τη μεταφορά των απαραίτητων για τις διακοπές, αρκεί το περιεχόμενό τους να μην ξεπερνά το βάρος που προβλέπει ο κατασκευαστής. Εάν επιλέξετε να κάνετε διακοπές με το ποδήλατό σας, καλό θα ήταν να έχετε πολύ νερό μαζί σας και να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες για τα ταξίδια σας. Επίσης, φροντίστε να είναι καλοσυντηρημένο το ποδήλατό σας καθώς σε περίπτωση βλάβης, δεν υπάρχουν πολλά ποδηλατάδικα που μπορούν να αναλάβουν την επιδιόρθωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή