Οι τουρίστες θύματα κλοπών στην Αθήνα

Οι τουρίστες θύματα κλοπών στην Αθήνα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ευτύχημα -αν μπορείς να το χαρακτηρίσεις έτσι- είναι πως και στην πόλη μου έχουμε αυξημένη εγκληματικότητα, οπότε έχω συνηθίσει να παίρνω κάποια μέτρα προστασίας. Δεν κρατάω όλα τα λεφτά στο ίδιο σημείο, προσέχω γύρω μου όταν είμαι σε χώρο με πολύ κόσμο κ.λπ. Δεν περίμενα βέβαια ότι ένα τόσο γνωστό τουριστικό θέρετρο όπως η Ελλάδα θα έχει τα ίδια προβλήματα με τη Μόσχα», μας διηγείται ο 31χρονος Μιχαήλ, που επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες την Αθήνα και στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι του για κάποιο ελληνικό νησί. Το πορτοφόλι του «γυάλισε» όμορφα σε κάποιον από τους ελαφροχέρηδες που λυμαίνονται την ελληνική πρωτεύουσα. «Το είχα χρησιμοποιήσει στην Ακρόπολη. Οταν γύρισα στο ξενοδοχείο, το πορτοφόλι δεν ήταν στη θέση του. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο μου το έκλεψαν. Ευτυχώς δεν είχε πολλά χρήματα μέσα και το διαβατήριο ήταν σε άλλη τσέπη, σε διαφορετική περίπτωση οι διακοπές μου δεν θα ήταν τόσο ευχάριστες», μας λέει.

Ο Ρώσος τουρίστας μπορεί όντως να αισθάνεται «τυχερός» καθώς, όπως περιγράφουν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι ξενοδοχείων, αρκετοί είναι οι επισκέπτες της πόλης μας που χάνουν όλα τα λεφτά τους, τις βαλίτσες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ακόμα πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού στους αθηναϊκούς δρόμους. «Τα τελευταία δύο χρόνια καθημερινά έχουμε δύο με τρία περιστατικής κλοπής ή ληστείας τουριστών σε κάποιο από τα ξενοδοχεία μας. Κλοπές σημειώνονται στο αεροδρόμιο, στο μετρό, στην πλατεία Συντάγματος ακόμα και στην Ακρόπολη. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τουρίστες δέχονται τη βίαιη επίθεση ληστών στο κέντρο της Αθήνας», μας λέει ο ξενοδόχος Βάκης Οββαδίας. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ληστείες, κυρίως από ομάδες Αλγερινών και Μαροκινών, απασχολούσαν το παραδοσιακό κέντρο της Αθήνας, δηλαδή τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια, σήμερα αρπαγές τσαντών σημειώνονται ακόμα και μέσα στα στενά της Πλάκας.

Στο ιστορικό κέντρο

Οπως επιβεβαιώνει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) Δημ. Νικολακόπουλος, η εγκληματικότητα στο ιστορικό κέντρο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα ληστείας στα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. «Οι κακοποιοί, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, δρουν οργανωμένα σε ομάδες, με κύριο στόχο τους τουρίστες. Τα ξενοδοχεία του κέντρου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και κάποια έχουν κλείσει εξαιτίας της εγκληματικότητας», περιγράφει ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ. Οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λένε, τέτοιου είδους εμπειρία μεταφέρεται από τον τουρίστα στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα να δυσφημείται η Ελλάδα και να πλήττεται μακροπρόθεσμα ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας. «Τα κρούσματα κλοπών σε βάρος τουριστών έχουν επεκταθεί πλέον και στο παλαιότερα απρόσιτο μετρό, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους. Επιβάλλεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενεργοποιηθεί άμεσα για την προστασία των επισκεπτών, αφού τα κρούσματα είναι δεκάδες καθημερινά», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αθήνας Γιώργος Τσακίρης.

Από πλευράς Δήμου Αθηναίων, ο αντιδήμαρχος Τάσος Αρβαντίνης, ενώ παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι οξύ, ωστόσο επισημαίνει ότι η δημοτική αστυνομία -της οποίας είναι επικεφαλής- δεν μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τη δημοτική αστυνομία προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της εγκληματικότητα με την παρουσία της, αλλά όχι να την αντιμετωπίσει», επισημαίνει.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στην «Κ» απορρίπτουν τις κατηγορίες περί αδράνειας, απαριθμώντας σειρά από εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν είναι αρκετό. «Εχει δοθεί μεγάλο βάρος στην εμφανή αστυνόμευση και κυρίως στις μηχανοκίνητες ομάδες. Αυτές όντως δρουν αποτρεπτικά, ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο στη ρίζα του. Για αυτό χρειάζεται η Ασφάλεια. Οταν όμως στο δικό μας τμήμα Ασφαλείας υπηρετούν περίπου 20 άτομα για δύο βάρδιες, από τους οποίους οι μισοί απασχολούνται σε μεταγωγές κρατουμένων και καλούνται κάθε τρεις και λίγο να φυλάσσουν στόχους, καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να κάνουν αποτελεσματικές περιπολίες στην περιοχή», αναφέρει στην «Κ» υπαξιωματικός της Ασφάλειας που υπηρετεί στο κέντρο. Τους τελευταίους μήνες σχεδόν το σύνολο των τμημάτων Ασφαλείας έχει αποδυναμωθεί. «Και με τις πρόσφατες μεταθέσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα, τα Α.Τ. ενισχύονται ελάχιστα. Τα περισσότερα λειτουργούν με 40%-60% της οργανικής τους δύναμης», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής, Νίκος Καραδήμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή