Βιομετρική η νέα κάρτα παραμονής μεταναστών

Βιομετρική η νέα κάρτα παραμονής μεταναστών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία θα περιέχει η νέα βιομετρική κάρτα παραμονής μεταναστών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών. Με το κατατεθέν σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφαλείας, η Ελλάδα συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 380/2008, ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη-μέλη σε έκδοση αυτοτελούς εγγράφου, που να πιστοποιεί την άδεια παραμονής ενός μετανάστη. Η Ελλάδα μέχρι τώρα είχε επιλέξει τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας (βινιέτας). Μάλιστα, η καινούργια άδεια παραμονής πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για λόγους ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα ψηφιακή φωτογραφία και τα αποτυπώματα των δεικτών των δύο χεριών του αλλοδαπού, αποθηκευμένα σε ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RF Chip). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος αλλοδαπός αρνηθεί να δώσει βιομετρικά στοιχεία δεν θα λαμβάνει άδεια παραμονής. Το κόστος της κάρτας θα επιβαρύνει τους αιτούντες, πέρα των παραβόλων που ήδη καταβάλλουν.

Η έκδοση της νέας βιομετρικής κάρτας-άδειας παραμονής δημιουργεί νέες ανάγκες για τις υπηρεσίες χορήγησης, οι οποίες θα είναι αποκλειστικά υπόθεση της κρατικής διοίκησης (χωρίς εμπλοκή των δήμων, όπως μέχρι τώρα) και πιο συγκεκριμένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προβλέπεται η σταδιακή μετατροπή των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε υπηρεσίες «μιας στάσης». Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει τη μείωση σε 10 έτη (από 12) του χρονικού διαστήματος της αποδεδειγμένης διαμονής στην Ελλάδα, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή αιτήματος άδειας διαμονής για «ανθρωπιστικούς λόγους» με την επίκληση της «ανάπτυξης ιδιαίτερων δεσμών με τη χώρα». Ας σημειωθεί ότι για να λήξει η απεργία πείνας των 300 μεταναστών στην Υπατία είχε γίνει λόγος για μείωση του αναγκαίου χρόνου στα οκτώ έτη… Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται η αυστηρή υποχρέωση να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, χωρίς να μπορούν να εγγραφούν αυξημένες προσδοκίες πιθανών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή