Πώς δρούσε το κύκλωμα της κοκαΐνης

Πώς δρούσε το κύκλωμα της κοκαΐνης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Απρίλιο του 2011, οπότε οι σερβικές αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση τον 51χρονο Darko S., άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του κυκλώματος που σχεδίαζε μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης να μεταφέρει 123 κιλά κοκαΐνης από τη Βολιβία στη γειτονική Σερβία, με τη συνδρομή τριών Ελλήνων συνεργών. Ο 51χρονος Darko S. είναι κάτοικος Βελιγραδίου και φέρεται μαζί με δύο ομοεθνείς του να οργάνωσε τη μεταφορά των ναρκωτικών. Η αστυνομική επιχείρηση είχε κωδική ονομασία «Zona» και πήραν μέρος αξιωματούχοι από τη Μ. Βρετανία, την Αμερική, τη Σερβία και τα Σκόπια. Το ελληνικό σκέλος της εκτυλίχθηκε το περασμένο Σάββατο, με τη σύλληψη από τους άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ τριών Ελλήνων, οι οποίοι κατηγορούνται ως συνεργοί του κυκλώματος. Από υποκλοπή των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων είχε προκύψει ότι διαδραμάτιζαν υποστηρικτικό ρόλο, ώστε το κοντέινερ από τη Θεσσαλονίκη να μεταφερθεί στη Σερβία.

Ο 45χρονος Ν. Σ., διευθυντικό στέλεχος τράπεζας που κατά το παρελθόν κατείχε επιτελική θέση στο υπ. Εθνικής Αμυνας, σε τηλεφωνική συνομιλία με Σέρβο συνεργό την 8η Ιουλίου ακούγεται να ρωτάει «εάν τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει». Στην ίδια επικοινωνία λέει στον συνομιλητή του ότι «εάν το φορτίο δεν είναι «καυτό» μπορούν να βγάλουν εύκολα πολλά λεφτά». Φέρεται να ζήτησε 500.000 ευρώ για να βοηθήσει στη διαδικασία παραλαβής του κοντέινερ. Ο 45χρονος στις 8 Ιουλίου συναντήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με Σέρβο «σύνδεσμο» που ταξίδεψε στην Ελλάδα με σκοπό να παραλάβει το κοντέινερ.

Ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων, ο 50χρονος Δ. Κ., υπηρετούσε μέχρι τη σύλληψή του στο τελωνείο Νίκης, ενώ στο παρελθόν φέρεται να έχει διατελέσει συνεργάτης εν ενεργεία βουλευτή. Εχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο όπλων. Ο Δ. Κ. φέρεται να ζήτησε από δύο συνταξιούχους τελωνειακούς με τους οποίους διατηρούσε φιλική σχέση να διερευνήσουν εάν υπήρχε πρόβλημα με το επίμαχο κοντέινερ και εάν μπορούσε να παραληφθεί προφασιζόμενος ότι ήθελε να εξυπηρετήσει συνάδελφό του σε τελωνείο των Σκοπίων. Στο διάστημα που ο 50χρονος τελούσε υπό παρακολούθηση προέκυψαν συνομιλίες του με τον 29χρονο Σκοπιανό Ν. Ν., κάτοικο της πόλης Βίτολα κοντά στη Φλώρινα. Στη δικογραφία επισημαίνεται ότι ο Δ. Κ. «συνομιλεί με τον Ν. Ν. στη σκοπιανή γλώσσα και είναι γνώστης όπως πιστεύουν (σ. σ. οι Σκοπιανοί αστυνομικοί) για το περιεχόμενο του επίμαχου κοντέινερ, καθώς ο Ν. Ν. τον ενημερώνει σχετικά με τις διάφορες δραστηριότητες, ο δε Δ. Κ. για το πώς πάνε τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη».

Η κοκαΐνη είχε τοποθετηθεί μέσα σε εξαρτήματα αγροτικών μηχανημάτων και έφτασε στην Ελλάδα από τη Βολιβία μέσα σε κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο MSC Scotland. Παραλήπτης του φορτίου εμφανιζόταν η εταιρεία Pirin, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν είχε σχέση με το κύκλωμα. Από τις ελληνικές αρχές συνελήφθησαν κατηγορούμενα για συνέργεια δύο ακόμα άτομα, ένας 32χρονος υπάλληλος της τράπεζας που διηύθυνε ο 45χρονος Ν. Σ. και η 33χρονη σύντροφος του τελευταίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή