Το 11012 στην υπηρεσία κατά της φοροδιαφυγής

Το 11012 στην υπηρεσία κατά της φοροδιαφυγής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της νεοσύστατης υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τα εγκαίνια της νέας διεύθυνσης της ΕΛ. ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν χθες στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, η νέα υπηρεσία θα έχει δυνατότητα άρσης του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου για όσα άτομα υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες ότι συνδέονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, η κοινωνία είναι αποφασισμένη και απαιτεί διαφάνεια, έλεγχο, απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπουτσής. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι «ο τζίρος των τυχερών παιγνιδιών στο Διαδίκτυο υπολογίζεται από την ΕΛ. ΑΣ. σε 5 δισ. ευρώ και η απώλεια των εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο σε 2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται άθελά τους συνεργοί σε αυτή τη φοροδιαφυγ, αφού οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές κάρτες».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου υπογράμμισε ότι η σύσταση της νέας υπηρεσίας κρίθηκε επιβεβλημένη «καθώς το οικονομικό έγκλημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές της κοινωνίας και ιδίως η φοροδιαφυγή που τείνει να μετατραπεί σε εθνικό σπορ». Η νέα υπηρεσία στελεχώνεται συνολικά από 200 αστυνομικούς, από τους οποίους οι 100 είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών στα χρηματοοικονομικά, τη λογιστική, την πληροφορική κ. ά. Η Οικονομική Αστυνομία αποτελείται από τα τμήματα: α) Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας, β) Προστασίας Οικονομίας, γ) Φορολογικής Αστυνόμευσης, δ) Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας. Αντίστοιχα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη νέα της μορφή αποτελείται από τα τμήματα: α) Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, β) Προστασίας Ανηλίκων, γ) Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων, και δ) Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Τίθεται επίσης σε λειτουργία το πενταψήφιο νούμερο καταγγελιών 11012, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν σε εικοσιτετράωρη βάση ανώνυμα ή επώνυμα να δίνουν πληροφορίες για εγκληματικές δραστηριότητες κατά της δημόσιας περιουσίας και της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή