Κι όμως, η αριστεία επιβραβεύεται στην Ελλάδα

Κι όμως, η αριστεία επιβραβεύεται στην Ελλάδα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλληλοστηρίζονται, προσπαθώντας να ενημερώσουν ο ένας τον άλλον για θέσεις εργασίας στην ιδιαίτερη, οικονομικά, περίοδο που διανύει η Ελλάδα. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από το μηνιαίο newsletter τους, τις «Επι-θέσεις», και στον ελεύθερο χρόνο τους προσπαθούν να οργανώσουν τη διάσωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης. Είναι νέοι άνθρωποι που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά ή συνεχίζουν τα ακαδημαϊκά τους βήματα, με κοινό παρονομαστή την υποτροφία που κέρδισαν για την προαγωγή της Αριστείας από το Ιδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου». Ο εν λόγω θεσμός, που δημιούργησε ο Μυτιληνιός επιχειρηματίας κ. Ν. Παπαδημητρίου το 1998, για να επιβραβεύει και να ενθαρρύνει να αριστεύσουν νέοι που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, το Ιδρυμα «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου» έχει δώσει υποτροφίες σε 22 αριστούχους φοιτητές καταγόμενους από περιοχές της Λέσβου, της Ανδρου, του Κορθίου Ανδρου, της Υδρας, των Σπετσών και της Αράχωβας. Τους νέους αυτούς ενώνει μια κοινή φιλοσοφία ζωής, που ενστερνίζεται αξίες όπως η επιμονή, η θέληση, η πειθαρχία, η προσήλωση στους στόχους, το όραμα και η κατεύθυνση, φιλοσοφία που διέπει και το σκεπτικό του Ιδρύματος.

«Πολύ συχνά ακούω πως στην κρίση, εκείνοι που θα «προκόψουν» είναι οι επιτήδειοι και οι διαπλεκόμενοι, και όχι οι άξιοι ή οι άριστοι. Στο χέρι μας, και περισσότερο των νέων παιδιών, είναι, παρά τις δυσκολίες, να μην αφήσουν την τύχη του κοινωνικού συνόλου στα χέρια των καιροσκόπων», λέει ο 27χρονος Στρατής Καρδαλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Υποτρόφων του Ιδρύματος Παπαδημητρίου. Πρώτος στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2000 στη Λέσβο, πτυχιούχος, σήμερα, της Ιατρικής Αθηνών, ετοιμάζεται να συνεχίσει σπουδές στο εξωτερικό στον τομέα της Ενδοκρινολογίας. Τα χρήματα της υποτροφίας -1.800 ευρώ τον χρόνο- τον βοήθησαν να αντεπεξέλθει στα έξοδα της φοιτητικής ζωής μακριά από τη γενέτειρα. Προκειμένου να χορηγηθεί η υποτροφία κατά τη διάρκεια των σπουδών, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια πρέπει να αριστεύουν σε κάθε έτος. Ωστόσο, κάθε υπότροφος αξιοποίησε την υποτροφία κατά το δοκούν. «Με τα χρήματα αυτά αποφάσισα να ταξιδέψω, να γνωρίσω τον κόσμο. Ηταν ένα κίνητρο για να αριστεύσω», εξομολογείται η 23χρονη Αννα – Ιάσμη Βαλλιανάτου, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών. Η Αννα, που θέλει να γίνει συγγραφέας, το φθινόπωρο θα φύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία – Οξφόρδη ή Κέιμπριτζ. «Πειθαρχία και νοητική ηρεμία χρειάζονται τα παιδιά για να ασχοληθούν με το όνειρό τους», καταλήγει.

Η προσήλωση στον στόχο και η προσαρμοστικότητα είναι οι αρετές που προκρίνει η Κατερίνα Γριμάνη, πτυχιούχος της Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Οι στόχοι που έχω κυνηγήσει έχουν εκπληρωθεί», λέει, «και οι κόποι μου ανταμείφθηκαν». Τώρα είναι μεταπτυχιακή υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασχολείται με το Labour Economics, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. «Προσπαθώ να έχω ανοιχτά τα μάτια και ό, τι βλέπω πως με ενδιαφέρει, να το κυνηγάω», συμπληρώνει. Παρόμοια και η αντίληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου, διπλωματούχου της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου. Εν αναμονή του δεύτερου μωρού του, ο Κωνσταντίνος δουλεύει το τεχνικό του γραφείο στη Μυτιλήνη. «Η υποτροφία ήταν πολύ βοηθητική, ιδιαίτερα στο κομμάτι της επιβράβευσης που αυτή σημαίνει». Οσο για την τωρινή κατάσταση, «δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Περνάμε κρίση αξιών, τις έχουμε παραμερίσει και ερμηνεύουμε τον κόσμο με οικονομικά μεγέθη».

Αυτή είναι η «ραχοκοκαλιά» της αντίληψης ζωής και του ίδιου του κ. Ν. Παπαδημητρίου. «Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να προσανατολίσουμε τα νέα παιδιά στην κατεύθυνση της αριστείας ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας τις επιδόσεις τους» λέει ο ίδιος. «Οπως επίσης, θα θέλαμε να βραβεύουμε και εκπαιδευτικούς. Μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα δασκάλων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, ήθος, ποιότητα, ζήλο, αυταπάρνηση, που παραμένουν αφανείς και ουσιαστικά αδικαίωτοι για το έργο τους. Αυτοί είναι οι ουσιαστικοί συντελεστές της αριστείας και κανείς δεν τους το αναγνωρίζει έστω και συμβολικά», προσθέτει. «Ομως η κοινωνία χρειάζεται πρότυπα, επειδή τα πρότυπα είναι εφαλτήρια γενικής ανόδου», καταλήγει.

Στις δραστηριότητες του Ιδρύματος «Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου» περιλαμβάνονται ακόμη δραστηριότητες φιλοπεριβαλλοντικές και πολιτιστικές. Μεταξύ άλλων, χορηγείται ετησίως υποτροφία σε φοιτητή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ από το 2008 λειτουργεί το ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή