Μπαράζ εμπρησμών σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο

Μπαράζ εμπρησμών σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων Νήσων εμφανίζεται ως κύρια αιτία για το μπαράζ εμπρησμών που καταγράφεται -και φέτος- σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Χθες, δύο 24ωρα μετά τις τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο στα χωριά Σκριπερό, Αλλειμματάδες, Δουκάδες και Τρουμπέτα Κέρκυρας εκδηλώθηκε νέο μπαράζ εμπρησμών με δεκαεννιά (!) διαφορετικές εστίες στην ίδια ακριβώς περιοχή του νησιού. Οι φλόγες, μάλιστα, απειλούσαν κατοικίες στο χωριό Λάκωνες. Δεκαοκτώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στις 4.35 μ. μ. και μία ώρα αργότερα προσετέθη νέα, στην περιοχή Κομπίτσι. Αργά χθες το βράδυ μετέβησαν στο νησί με C-130 δύο πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής από Αθήνα και με πλοίο δέκα επιπλέον υδροφόρες από όμορους νομούς. Η αστυνομία συνέλαβε χθες 60χρονο κάτοικο του νησιού, που εντοπίστηκε στο σημείο της πυρκαγιάς έχοντας στην κατοχή του εύφλεκτα υλικά.

Ταυτόχρονα, στις 5.15 μ. μ. φωτιά ξέσπασε στη θέση Λαγκαδάκια, στο κέντρο της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 30 πυρκαγιές. Ο δήμαρχος κ. Στ. Μποζίκης εξήγησε ότι στα νησιά του Ιονίου δεν υπάρχει δημόσια γη, καθώς όλες οι εκτάσεις θεωρούνται από το 1864 ιδιωτικές. «Στη διαμάχη ιδιωτών με το Δημόσιο, το Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης καλείται να αποδείξει ότι μια έκταση του ανήκει», λέει ο κ. Μποζίκης. Την «ιδιαιτερότητα» αυτή δεν αναγνωρίζει η δασική υπηρεσία, αρνούμενη να αποχαρακτηρίσει εκτάσεις που θεωρούνται ιδιωτικές, με συνέπεια να βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με τους ιδιοκτήτες γης του νησιού. Κάτι αντίστοιχο φέρεται να συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. «Υπάρχει μεθόδευση να καεί η συγκεκριμένη (σ. σ.: ΒΔ) περιοχή του νησιού», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γ. Τρεπεκλής για τις χθεσινές πυρκαγιές στις περιοχές Τρουμπέτα, Λάκωνες, Αλλειμματάδες και Μακράδες. Ο αντιστράτηγος ε. α. και πρώην επιθεωρητής Ν. Ελλάδας της Πυροσβεστικής, κ. Γ. Παπαγεωργίου, επισήμανε στην «Κ» το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων τονίζοντας ότι όταν σε μια ιδιόκτητη έκταση αυξανόταν η δασική βλάστηση ο ιδιοκτήτης της έβαζε φωτιά ώστε η κυριότητά της να μην αμφισβητηθεί. Ερευνα για τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα διεξάγει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεπικουρούμενη από την ΕΛ. ΑΣ.

Το 2009, έπειτα από μπαράζ εμπρησμών στις Βολίμες Ζακύνθου, είχαν μεταβεί στο νησί δύο κλιμάκια της ΕΥΠ και της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του τότε υπ. Εσωτερικών, η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα για τα κίνητρα των δραστών. Είχαν, ωστόσο, κατά πληροφορίες εξεταστεί, ως ύποπτα, άτομα, ορισμένα από τα οποία είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα για περαιτέρω ανακρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή