Αναβάθμιση ρόλου της Συγκλήτου

Αναβάθμιση ρόλου της Συγκλήτου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου, η οποία μεταξύ άλλων θα χαράσσει την πολιτική για την έρευνα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα καταρτίζει και θα εγκρίνει το πρόγραμμα σπουδών, και σε ταυτόχρονο περιορισμό του Συμβουλίου Ιδρύματος στον εποπτικό του ρόλο, προχωρεί η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, όπως δήλωσε η ίδια κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε από την υπουργό ότι δεν αλλάζει ο «ακανθώδης» για τους ακαδημαϊκούς τρόπος εκλογής των πρυτάνεων από το Ιδρυμα και όχι από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η καθιέρωση Erasmus (προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών) και εντός της Ελλάδας. Αναφορά από την κ. Διαμαντοπούλου έγινε και στη δυνατότητα των φοιτητών, από το νέο ακαδημαϊκό έτος να αλλάξουν την επιλογή σπουδών τους, ακόμη και αφού εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, «με κάποιες επιφυλάξεις για τελικές αλλαγές» κατά τα λεγόμενα της υπουργού Παιδείας, αναμένεται να είναι έτοιμο στις 18/8, λίγο πριν ανοίξει η Βουλή στις 22/8, οπότε και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, ενώ έως τις 25/8 θα έχει ψηφιστεί.

«Γίνονται συγκεκριμένες αλλαγές όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου. Ολα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το εκπαιδευτικό έργο είναι ευθύνη της Συγκλήτου», τόνισε χθες η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ακόμη ότι «γίνεται συνειδητή προσπάθεια ώστε οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιδρύματος να μην παρεμβαίνουν σε θέματα διοίκησης», όπως την έγκρισή του για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών στα πανεπιστήμια, η οποία αφαιρείται. Ωστόσο, ως νέα αρμοδιότητά του θα είναι η υποχρέωση του Συμβουλίου να λογοδοτεί κάθε δύο χρόνια, με δημοσιοποίηση του έργου του πανεπιστημίου και λογοδοσία στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Το Συμβούλιο είναι ελεγκτικό, έχει την εποπτεία της λειτουργίας του Ιδρύματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων και έχει την ευθύνη της έγκρισης του προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ιδρύματος», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Παράλληλα, τροπολογία που προβλέπεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη παιδεία προβλέπει εφαρμογή κοινού προγράμματος σπουδών σε σχολές με κοινό αντικείμενο, προσφέροντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλο τμήμα της ίδιας σχολής μετά το πρώτο έτος, με βάση τις εισαγωγικές τους μονάδες και τη διαθεσιμότητα κενών θέσεων στη σχολή. Επίσης, με στόχο την περαιτέρω κινητικότητα των φοιτητών στα πανεπιστήμια, θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα είδος Erasmus εντός Ελλάδας, παρακολουθώντας για ένα συγκεκριμένο διάστημα μαθήματα αντίστοιχης σχολής, με αναγνώριση των ακαδημαϊκών τους μονάδων.

Σε ψήφισμά του, το Τμήμα Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει πειραματική και σταδιακή εφαρμογή του νομοσχεδίου σε νεότερα και μικρότερα πανεπιστήμια και κατόπιν στα μεγαλύτερα και αρχαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή