Πράσινο φως για τον φράχτη στον Εβρο

Πράσινο φως για τον φράχτη στον Εβρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς υλοποίηση οδεύει, έπειτα από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, η κατασκευή του φράχτη στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο. Χθες, όπως είχε προαναγγείλει η «Κ» στο φύλλο της 20/7, δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, ενώ το έργο κατασκευής του φράχτη έχει προϋπολογισμό 5,4 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του σχεδίου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να απέσπασε τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αντέδρασε θετικά στο αίτημα η κατασκευή του φράχτη να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. Για το τρέχον έτος, έχει ήδη εξασφαλιστεί η εκταμίευση ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος του οποίου συμφωνήθηκε να διατεθεί για την κατασκευή του φράχτη. Τυπικά, πάντως, εκκρεμεί η οριστική έγκριση της αρμόδιας επιτρόπου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι συνεννοήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι απαιτούμενες συνεννοήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν αίσια έκβαση ήδη από τα μέσα Ιουλίου και συγκεκριμένα, πριν από την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή, στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Πολωνίας.

Για την αίσια έκβαση των διαβουλεύσεων, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαίο το αρχικό σχέδιο για κατασκευή του «αποτρεπτικού εμποδίου» να πλαισιωθεί με συμπληρωματικές δράσεις, ώστε να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

Επειτα από προετοιμασία μηνών, το τελικό σχέδιο υπεβλήθη στη διάρκεια του Ιουλίου, προκαλώντας, όπως αναφέρουν πηγές της Κατεχάκη, την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών εταίρων. Το εν λόγω σχέδιο πλην του φράχτη προβλέπει εγκατάσταση θερμικών καμερών και αισθητήρων σε σταθερά σημεία κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής, αγορά οχημάτων επίσης εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες, προμήθεια ελικοπτέρου και περιπολίες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων.

Στο κείμενο των τεχνικών προδιαγραφών αναφέρεται ότι ο φράχτης θα έχει μήκος 10,3 χιλιομέτρων «με αρχή τη Μεθοριακή Πυραμίδα 2 (Καστανιές) και τέλος τη Μεθοριακή Πυραμίδα 23, το σημείο δηλαδή συνάντησης με τον ποταμό Εβρο».

Ο φράχτης θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου σε ελληνικό έδαφος. Θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ύψους 2,5 και 3 μέτρων αντίστοιχα και ανάμεσα στην περίφραξη θα τοποθετηθούν λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα (κονσερτίνες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή