Προς αναστολή η απεργία των ταξί

Προς αναστολή η απεργία των ταξί

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για λήξη της απεργίας, μετά 18 ημέρες, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί, σε έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 π. μ., προς μεγάλη ανακούφιση του επιβατικού κοινού. Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των απεργών έπαιξε η συνάντηση της ηγεσίας τους με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, μετά το πέρας της οποίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θ. Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Κατά την κρίσιμη συνάντηση, οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν τη διαβεβαίωση από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί νέα άδεια για ταξί πριν κατατεθεί ο νόμος του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες και ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 4.500 αιτήσεις για νέες άδειες ταξί. Αυτό φαίνεται ότι ήταν το «πάτημα» που αναζητούσαν οι αυτοκινητιστές για να διακόψουν «αναίμακτα» την απεργιακή κινητοποίηση και να ανανεώσουν το απεργιακό ραντεβού τον Σεπτέμβριο.

«Ο κλάδος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής με τη στήριξη των 13 περιφερειαρχών» δήλωσε σχετικά ο κ. Λυμπερόπουλος, καλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη της Ομοσπονδίας για σήμερα αντί για το Σάββατο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

Οι περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν επίσης και για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαβούλευση, τονίζοντας ότι εάν οι ιδιοκτήτες δεν συμφωνήσουν με το τελικό κείμενο, θα τους στηρίξουν στις αποφάσεις τους. «Αρκεί να αναστείλετε τις κινητοποιήσεις» φέρεται να είπαν. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι περιφερειάρχες δεν αποδέχθηκαν το αίτημα για άρση των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βάρος αυτοκινητιστών για παρακώλυση συγκοινωνιών. «Προτείναμε στους ιδιοκτήτες των ταξί να αποφασίσουν ανακωχή. Θα είναι προς όφελος όλων. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επιτέλους ηρεμία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων θα εισακουστεί, γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το συμφέρον τους.

Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σγουρός.

Η διάθεση για εκτόνωση του κλίματος πάντως είχε διαφανεί από προχθές, όταν ο επικεφαλής των συνδικαλιστών είχε δηλώσει ότι στην επερχόμενη συνέλευση «πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας». Αλλωστε, σε πολλές περιοχές της χώρας η απεργία είχε ήδη «σπάσει», με τους ιδιοκτήτες να έχουν βγει στον δρόμο εξυπηρετώντας το επιβατικό κοινό. Ενταση καταγράφεται στη Μυτιλήνη, όπου οι ιδιοκτήτες των αγοραίων έχουν αναστείλει την απεργία, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ταξί, ο πρόεδρος του συνδέσμου των οποίων δήλωσε πως «σε μια μάχη υπάρχουν πολεμιστές, υπάρχουν και λιποτάκτες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση κάλεσε τους αυτοκινητιστές να προχωρήσουν σε διάλογο με τον υπουργό Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση. «Απελευθέρωση, χωρίς κανόνες είναι ασυδοσία και την ασυδοσία δεν τη δέχεται η κυβέρνηση», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή