Σε ενιαίο μητρώο οι δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας

Σε ενιαίο μητρώο οι δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κοινό μητρώο θα συγκεντρωθούν έως το τέλος του έτους τα ονόματα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Η καταγραφή των δικαιούχων θα γίνει μέσω των ΚΕΠ, ενώ θα ελεγχθούν αυστηρά τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να εκμηδενιστούν φαινόμενα εξαπάτησης του συστήματος «λόγω του οργίου του πελατειακού κράτους».

Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα «εξαπάτησης» του Δημοσίου που έχουν πρόσφατα αναφερθεί. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις που τα ίδια άτομα λαμβάνουν από μία νομαρχία δύο και τρία επιδόματα, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε περίπτωση οδηγού που ελάμβανε επίδομα τυφλού. Σε νομό της Κρήτης 24% του πληθυσμού δηλώνουν ανάπηροι. Πρόσφατο παράδειγμα η Ζάκυνθος, όπου το 2% του πληθυσμού λαμβάνει επίδομα για τυφλούς.

«Οι πολιτικοί δεν είναι ρεπόρτερ για να τα λένε και να τα ξαναλένε. Οι πολιτικοί πρέπει να τα λύνουν», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, ανακοινώνοντας τη συγκέντρωση των δικαιούχων σε ένα μητρώο υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δίνονται κάθε χρόνο συνολικά 6,2 δισ. ευρώ σε προνοιακά επιδόματα διαφόρων ειδών.

Αξιοποίηση ιδρυμάτων

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων της χώρας. Στη συνάντηση, οι κ. Μπόλαρης και Λοβέρδος αναφέρθηκαν στην πολιτική συνένωσης ομοειδών προνοιακών ιδρυμάτων των ίδιων καλλικρατικών περιφερειών, σε διοικητικό επίπεδο, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους, αλλά και στην ένταξη στο ΕΣΥ των Κέντρων Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ). Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, στη χώρα λειτουργούν 6 ΚΑΦΚΑ με 100 κλίνες έκαστο και θαυμαστό εξοπλισμό και οι οποίες δεν αξιοποιούνται. Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν 55 εκατ. ευρώ ετησίως σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Τα ΚΑΦΚΑ θα συνδεθούν με τα πλησιέστερα δημόσια νοσοκομεία, θα ενισχυθούν με το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ και θα συνάψουν συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφότου λάβει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Οι διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων κλήθηκαν χθες να παραδώσουν τις προτάσεις τους εντός δεκαημέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή