Σε παλαιό κτίριο του Ναυτικού, το τέμενος

Σε παλαιό κτίριο του Ναυτικού, το τέμενος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη για την άμεση κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, στην περιοχή του Βοτανικού, εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία επανέφερε το θέμα αμέσως μετά την απόσυρση σχετικής τροπολογίας από το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αγορές, ύστερα από την αντίδραση του ΛΑΟΣ. Αυτή τη φορά η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα του ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να τεθεί σε ψήφιση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οπως υποστηρίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση, η πίεση εντός και εκτός Ελλάδος για τη δημιουργία τεμένους είναι μεγάλη. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βασικά ζητήματα, όπως το μέρος και ο τρόπος λειτουργίας, είναι λυμένα, δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα της τελικής λύσης του ζητήματος που εκκρεμεί για χρόνια, τονίζει ο κ. Καλαντζής.

Ως χώρος έχει οριστεί έκταση στον Βοτανικό που χρησιμοποιούνταν από το Ναυτικό (σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στο υπ. Οικονομικών, το οποίο την παραχώρησε στο υπ. Παιδείας, ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό). Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για ανέγερση τζαμιού στην περιοχή (2006), κυρίως διότι -ελέω κρίσης- τα κονδύλια είναι περιορισμένα. Ειδικότερα, τα χρήματα που θα διατεθούν αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα (ακόμα και κάτω από το ένα τρίτο) από τα 15 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί στον σχετικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Για τη δημιουργία του τεμένους αναμένεται να ανασκευαστεί ήδη υπάρχον κτίριο στο οποίο θα προστεθούν εξωτερικές εγκαταστάσεις (όπως τουαλέτες). Η χωρητικότητα θα είναι των 350 ατόμων έναντι των 500 που είχαν προβλεφθεί το 2006. Εχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα κατασκευαστεί μιναρές, ενώ μια μικρή εκκλησία που υπάρχει μέσα στον χώρο, θα παραμείνει στη θέση της, περνώντας τον συμβολισμό της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο θρησκειών. Το κόστος της κατασκευής θα βαρύνει αποκλειστικά το ελληνικό δημόσιο. Αυτή η απόφαση ελήφθη καθώς, όπως σχολιάζει ο κ. Γ. Καλαντζής, «όποιος πληρώνει είναι και ο νοικοκύρης». Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα εύκολα θα μπορούσε να βρει χρηματοδότη από το εξωτερικό, αν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο η πολιτική απόφαση ήταν ο έλεγχος του θρησκευτικού χώρου να ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία. «Το κράτος σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών, αλλά παράλληλα βάζει τους κανόνες» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει. Στο ίδιο κλίμα και η πληρωμή του ιμάμη θα γίνεται από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιλογή της Διοικούσης Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους, όπως θα ονομάζεται το ΝΠΙΔ που θα αναλάβει τη διαχείριση του λατρευτικού χώρου. Η επιτροπή θα είναι επταμελής, τα πέντε μέλη θα ορίζονται από την κυβέρνηση, ενώ τα άλλα δύο θα είναι εκπρόσωποι των μεγάλων κοινοτήτων μουσουλμάνων που θα ζουν στην Ελλάδα. Οι κοινότητες θα προτείνουν από τέσσερα άτομα και η τελική επιλογή θα γίνεται από τις ελληνικές αρχές.

Τα «αυτοσχέδια»

Στην Αθήνα ζουν νόμιμα περίπου 25.000 μουσουλμάνοι, ενώ οι παράνομοι εκτιμώνται στους 100.000 – 200.000 άτομα. Ο λατρευτικός χώρος που θα κατασκευαστεί δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού, που αναμένεται να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους άτυπους λατρευτικούς χώρους που υπάρχουν κυρίως σε υπόγεια πολυκατοικιών σε όλη την Αθήνα, και οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 100. Ωστόσο, όπως αφήνει να εννοηθεί καλά πληροφορημένη πηγή, μετά την κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό, η πολιτεία θα ασχοληθεί και με το καθεστώς λειτουργίας των «αυτοσχέδιων» τζαμιών. «Σήμερα αυτοί οι χώροι δεν τηρούν καν τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας, όπως οι κανόνες πυρασφάλειας. Μετά τη δημιουργία του τεμένους αναμένεται να γίνει μια προσπάθεια να μπει τάξη και στα παράνομα τζαμιά. Εκτιμάται ότι ένα μέρος τους θα συνεχίσει να λειτουργεί, ακολουθώντας ωστόσο συγκεκριμένους κανόνες που θα θεσπίσει η ελληνική πολιτεία», τονίζει η ίδια πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή