Τρόπος ζωής το ποδήλατο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ζωή των κατοίκων τουλάχιστον 20 πόλεων της Ελλάδας ευελπιστεί να εισάγει το ποδήλατο, έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Υγείας. Η δράση «το ποδήλατο στη ζωή μας» έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτικά από τα τέλη Ιουλίου στη Σαμοθράκη και στον Αρχάγγελο Πέλλας, με την παράδοση στους δήμους ποδηλάτων που φέρουν ειδική σήμανση του υπουργείου και μήνυμα «Τρέφομαι μεσογειακά. Αθλούμαι καθημερινά. Ζω υγιεινά». Οι δήμοι γίνοται φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ποδηλάτων έχοντας την υποχρέωση της χάραξης προτεινόμενων ασφαλών διαδρομών για κατοίκους και επισκέπτες, με γνώμονα και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του κάθε τόπου.

Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, «το ποδήλατο αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαxο του υπουργείου για τη διαμόρφωση πολιτικής προαγωγής της φυσικής άσκησης στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν πιλοτικές δράσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί οι δύο στη Σαμοθράκη και την Πέλλα, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον εκφράζεται από πολλούς δήμους της χώρας -από την Κρήτη έως τη Θράκη- να ενταχθούν στο πρόγραμμα». Ετσι, έως το τέλος του έτους θα έχουν ξεκινήσει δράσεις σε τουλάχιστον 20 πόλεις της χώρας, ενώ ήδη το υπουργείο έχει συνάψει προγραμματική συμφωνία με την Ομοσπονδία Ποδηλασίας προκειμένου οι παραδόσεις ποδηλάτων σε διάφορες πόλεις της χώρας να συνοδευτούν με ειδικές εκδηλώσεις, π. χ. στη Λευκάδα προγραμματίζονται ποδηλατικοί αγώνες.

Πάντως, εκεί όπου ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι δεδομένο. «Στον Αρχάγγελο Πέλλας, σε καθημερινή βάση «κινούνται» στις προτεινόμενες διαδρομές κατά μέσο όρο 15 ποδήλατα, (από τα 50 που παρεδόθησαν» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Διονύσης Δρένος, πρόεδρος της κοινότητας Αρχαγγέλου, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον εκφράζεται εντονότερα από τα παιδιά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής Δήμου Αλμωπίας. Η διάθεση των ποδηλάτων σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής γίνεται δωρεάν.

Στη Σαμοθράκη, το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες. Το μικρό διάστημα που έχει μπει το ποδήλατο στη ζωή του νησιού δεν είναι ικανό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά ήδη το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών του νησιού για το πρόγραμμα ήταν αυξημένο πριν από την έναρξή του. Τα ποδήλατα τοποθετήθηκαν σε ειδικό «κιόσκι» απέναντι από το camping του νησιού, ενώ ορίστηκαν και οι προτεινόμενες ποδηλατικές διαδρομές. Ολο τον Αύγουστο -με απόφαση της δημοτικής αρχής, για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης- θα ισχύσει ειδικό μίσθωμα για τους ενδιαφερομένους. Για 12 ώρες ενοικίασης του ποδηλάτου το αντίτιμο είναι 3 ευρώ, για 24 ώρες 5 ευρώ και για μία ολόκληρη εβδομάδα 20 ευρώ. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πρόθεση του Δήμου Σαμοθράκης είναι τα ποδήλατα να παραχωρούνται δωρεάν σε μαθητές λυκείου για τις μετακινήσεις τους.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η έναρξη του «ενεργειακού ποδηλάτου» στη Θεσσαλονίκη, (σ. σ. αφορά στάσιμα ποδήλατα που θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Λευκού Πύργου σε σταθμούς της ΔΕΗ), ενώ αρχές του 2012 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δράση «ηλεκτρονικής ενοικίασης ποδηλάτων» στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή