Οι «μπουκαδόροι» ρημάζουν την Αττική

Οι «μπουκαδόροι» ρημάζουν την Αττική

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 35χρονος Πόπα από τη Ρουμανία, γνωστός και ως Ροτάρο ή Τζερέμια, τα τελευταία δώδεκα χρόνια δραστηριοποιείται (και «μπαινοβγαίνει» στις φυλακές) ως «αναρριχητής», δηλαδή ως διαρρήκτης που σκαρφαλώνει και μπαίνει στα διαμερίσματα, ακόμα και όταν οι ιδιοκτήτες είναι μέσα. Ο Πόπα, όπως λέει στην «Κ» αστυνομικός της Ασφάλειας, είναι μία από τις «κλασικές περιπτώσεις» κακοποιών της… προηγούμενης γενιάς, που αποτελούνταν κυρίως από καλογυμνασμένους Ρουμάνους, «ειδικούς» στο να μπαίνουν αθόρυβα στα σπίτια και να παίρνουν με αστραπιαίες κινήσεις ό,τι βρουν μπροστά τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Το φαινόμενο των «αναρριχητών» ή «μπουκαδόρων» δεν είναι καινούργιο για την Ελλάδα, ωστόσο προσφάτως έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα, καθώς οι κακοποιοί γίνονται λιγότερο «επαγγελματίες» και περισσότερο αδίστακτοι. Οι περιπτώσεις που συνεχώς αυξάνονται αφορούν κακοποιούς που εισβάλλουν σε διαμερίσματα, φιμώνουν και βιαιοπραγούν σε βάρος των ιδιοκτητών -κυρίως ηλικιωμένων- με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κατά μέσο όρο δύο τέτοια βίαια περιστατικά σημειώνονται κάθε μήνα σε κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου (ανά Αστυνομικό Τμήμα).

Οι συμμορίες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στο Λεκανοπέδιο δρουν περίπου δέκα οργανωμένες συμμορίες κακοποιών που μπαίνουν κρυφά σε σπίτια ανυποψίαστων ενοίκων. Πρόκειται για άτομα από τα Βαλκάνια αλλά και Γεωργιανούς, γεροδεμένους και «μεσαίου» αναστήματος που έχουν την ικανότητα να σκαρφαλώσουν ακόμα και στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο. Δρουν συνήθως 3-5 π.μ. «για να πιάνουν σε βαθύ ύπνο» τους ενοίκους, λέει αστυνομικός. Μπαίνουν από ανοιχτά παράθυρα, παίρνουν χρήματα, μικρά αντικείμενα αξίας, όπως χρυσαφικά και κινητά τηλέφωνα. Οταν εντοπίζουν τα κλειδιά παίρνουν και τα αυτοκίνητα των θυμάτων. Μετά την κλοπή οι κακοποιοί συνήθως φεύγουν με τον ίδιο τρόπο που ήρθαν, καθώς εάν επιχειρήσουν να κατέβουν από την κεντρική είσοδο διατρέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην περίπτωση που αυτή είναι κλειδωμένη. Συνήθως, όπως λένε οι αστυνομικοί, «συγκεκριμένου τύπου» κακοποιοί επιδιώκουν να περάσουν απαρατήρητοι. «Πήραμε τηλέφωνο έναν άνθρωπο και προσπαθούσαμε να τον πείσουμε επί μισή ώρα ότι έχει πέσει θύμα κλοπής. Μας έλεγε ότι αποκλείεται, καθώς ήταν μέσα στο σπίτι του όλη την ώρα και έβλεπε τηλεόραση. Για να μάς πιστέψει είπαμε τα στοιχεία της ταυτότητάς του και το περιεχόμενο του πορτοφολιού του που είχε κλαπεί κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη του μέσα στο ίδιο του το σπίτι» λέει στην «Κ» αστυνομικός της Ασφάλειας Νέας Σμύρνης.

«Οι μπουκαδόροι», τονίζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών Αττικής, Νίκος Καραδήμας, σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε σκληρούς κακοποιούς, οι οποίοι εισβάλλουν στα σπίτια και ληστεύουν τους ιδιοκτήτες τους. «Εχουμε καταγράψει συμμορίες Αλγερινών που δρουν μ’ αυτό τον τρόπο, πηγαίνοντας αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν βία εάν κάποιος τους αντισταθεί. Συχνά καραδοκούν σε πολυκατοικίες και όταν βλέπουν κάποιον ηλικιωμένο τον ακολουθούν και μόλις εκείνος ανοίξει την πόρτα εισβάλλουν μέσα μαζί του και του ζητούν χρήματα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια τέτοια περιστατικά είχαμε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τον τελευταίο μήνα η ακτίνα δράσης τους απλώνεται», συμπληρώνει ο ίδιος.

Εξαρση το καλοκαίρι

«Πρόκειται για επικίνδυνη μορφή εγκληματικότητας, καθώς οι κακοποιοί δεν έχουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης, αλλά απλώς προσπαθούν να μπουκάρουν στα σπίτια με κάθε τρόπο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μια σπείρα Αλβανών που εξαρθρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Οι συγκεκριμένοι είχαν εισβάλει, μεταξύ άλλων, σε μια ταβέρνα στα βόρεια προάστια και αφού λήστεψαν τον υπάλληλο τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στο σπίτι του αφεντικού του τον οποίον επίσης λήστεψαν. Μετά λήστεψαν και άλλο άτομο που έμενε στην ίδια πολυκατοικία. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους ένας αστυνομικός τραυματίστηκε» λέει στην «Κ» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλά τέτοια περιστατικά καταγράφονται στις παραθεριστικές περιοχές.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αλλοδαπούς που τους χειμερινούς μήνες δρουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και το καλοκαίρι «μετακομίζουν» στα νησιά. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα τρεις σπείρες αλλοδαπών που «δραστηριοποιούντο» στην Αθήνα συνελήφθησαν στη Σαντορίνη. Στη μια περίπτωση ήταν Αλγερινοί που συνελήφθησαν στο λιμάνι με δύο βαλίτσες τις οποίες είχαν κλέψει από Κορεάτισσες τουρίστριες. Στη δεύτερη περίπτωση εξαρθρώθηκε μια ομάδα Ρουμάνων και η τρίτη σπείρα ήταν Αλβανοί που έμπαιναν μέσα στα δωμάτια ξενοδοχείων, ξημερώματα, την ώρα που τα θύματα κοιμούνταν.

Προπονούνται σε πόρτες ασφαλείας οι διαρρήκτες

Απλά μέτρα προστασίας μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά για να μειώσουν τον κίνδυνο κάποιος να πέσει θύμα κακοποιών, επισημαίνουν επαγγελματίες από τον χώρο της ασφάλειας. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρά μας, κυρίως όταν κοιμόμαστε ή λείπουμε. Πολλές φορές οι κακοποιοί δεν έχουν καθορίσει εξ αρχής τον στόχο τους αλλά πάνε από γειτονιά σε γειτονιά ψάχνοντας έναν εύκολα προσβάσιμο στόχο. Οι πόρτες θα πρέπει να κλειδώνουν και αν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται επιπλέον εσωτερικές κλειδαριές ή πόρτες ασφαλείας», συμβουλεύει ο αστυνομικός κ. Νίκος Καραδήμας. Οπως τονίζει, σε μονοκατοικίες που υπάρχει η δυνατότητα είναι πολύ αποτελεσματικό να υπάρχει ένας σκύλος ως «μέσον εκφοβισμού», ενώ το τελευταίο διάστημα είναι ολοένα περισσότεροι αυτοί που επιλέγουν τη λύση μιας εταιρείας ασφαλείας για τη φύλαξη του σπιτιού τους.

«Εκτός από τον γνωστό συναγερμό εγκαθίσταται και ειδικό μπουτόν δίπλα στο κρεβάτι με σιωπηλό συναγερμό που χτυπάει απευθείας στο κέντρο ελέγχου της εταιρείας σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί διαρρήκτη την ώρα που κοιμάται. Πολλοί πολίτες στρέφονται σε τέτοιου είδους ολοκληρωμένες λύσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τουλάχιστον οι «επαγγελματίες» διαρρήκτες δεν σταματούν μπροστά σε θωρακισμένες πόρτες. Ενδεικτικά πριν από λίγες ημέρες εξαρθρώθηκε μια σπείρα, τα μέλη της οποίας αγόραζαν πόρτες ασφαλείας για να κάνουν προπόνηση στις διαρρήξεις» λέει στην «Κ» ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου Αγγελος Αγραφιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή