Συνέχεια ερευνών σε Proton

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αξιολόγηση όλων των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες στην Proton Bank, της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, προχωρεί πλέον η Εισαγγελία της Αθήνας, που έχει αναλάβει ήδη τη σκυτάλη και έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο εισαγγελέας κ. Ιω. Δραγάτσης, με εμπειρία στη διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων, καλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη και εξειδικευμένους υπαλλήλους της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να θέσουν στην Εισαγγελία στοιχεία και δεδομένα που θα φωτίσουν πλευρές της υπόθεσης, καθώς η ΤτΕ είναι η εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού συστήματος.

Οι καταθέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο εισαγγελέας ήδη μελετά τον φάκελο και την απόφαση της Αρχής, με την οποία επιβλήθηκε απαγόρευση εκποίησης και μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων για τον επιχειρηματία κ. Λ. Λαυρεντιάδη και επτά πρώην μέλη της διοίκησης της τράπεζας. Η απόφαση για απογόρευση εκποίησης αφορά λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα, τραπεζικές θυρίδες αλλά και ακίνητα, και έχει ήδη διαβιβαστεί σε πιστωτικά ιδρύματα και υποθηκοφυλακεία.

Η απαγόρευση υπήρξε απότοκος των ερευνών που διενήργησε η Α΄ Μονάδα της Αρχής, εντοπίζοντας μεταξύ άλλων δανειοδοτήσεις από την Proton Bank, οι οποίες ελέγχονται, προς εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, ενώ στο πόρισμα της Αρχής αναφέρονται και χρηματικά ποσά, τα οποία συγκεκριμένος υπάλληλος εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη ανέλαβε και για τα οποία αναζητείται ο προορισμός τους.

Η εισαγγελική έρευνα αφορά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αδικημάτων, όπως η απιστία, η νομιμοποίηση εσόδων, ενώ αδίκημα υπεξαίρεσης δεν υπάρχει, ούτε αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, σε στελέχη της τράπεζας ή στον επιχειρηματία κ. Λαυρεντιάδη.

Ερευνες διενεργούνται από την Αρχή (με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παν. Νικολούδη) στην τράπεζα για την περίοδο προ του 2010, οπότε αγόρασε ποσοστό των μετοχών της ο επιχειρηματίας κ. Λαυρεντιάδης, και με εντολή εισαγγελέα και στην Alapis. H τελευταία έχει ξεκινήσει από καιρό, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Την έρευνα εποπτεύει ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης, ο οποίος έχει αναθέσει τμήμα της σε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για αναζήτηση τυχόν φορολογικών παραβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν καιρό, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, καθώς απαιτείται πλήρης διερεύνηση και αξιολόγηση των αρχικών ευρημάτων για τις δανειοδοτήσεις από την Proton Bank προς εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη και η αναζήτηση όλων των δεδομένων για τη διακίνηση των χρηματικών ποσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή